1864-dage på Dybbøl Banke

Historiecenter Dybbøl Banke sprænger rammerne!

Preusserne bryder gennem de tykke palisadepæle og stormer op ad den stejle vold, mens kanonerne brager og geværkuglerne flyver tæt forbi. Lykkes det danskerne at modstå det voldsomme angreb?

Kom og vær med til årets 1864-dage, hvor stormen på Dybbøl d. 18. april 1864 genopføres ved Historiecenter Dybbøl Bankes rekonstruerede skanse, med palisader, jordvold og våben i fuld størrelse. Både lørdag og søndag afvikles et stort slag, hvor de preussiske soldater skal forsøge at trænge ind i skansen og nedkæmpe de danske soldater. Kanonerne affyres med en kraft, der runger i ørene og kan mærkes i jorden.

Udover det store slag er der en daglig kanondemonstration, og du kan se infanteriet øve deres formationer. Gå en tur i lejren og hils på både danske og tyske soldater i flotte uniformer.

Trænger du til et afbræk fra de hårde kampe, kan du besøge Hjemmefronten, få en smagsprøve på 1800-tallets mad og se kvindernes flotte kjoler. Kan du blive soldat? Børnene kan komme på session i soldaterlejren og blive soldat som i 1864.

1864-dagenes formål er at fortælle publikum om Krigen 1864 og dens konsekvenser for både soldater, civile og den dansk-tyske grænse. ”Danmark tabte kampen om Slesvig for 160 år siden, og meget vand er løbet under broen siden. Efter en weekend i dette fællesskab, hvor danske og tyske frivillige sammen genskaber slaget, kan det være svært at forestille sig den tid, hvor forskellen på dansk og tysk var en daglig kamp for befolkningen i Slesvig, og hvor man var enten det ene eller andet,” siger historiker Ditte Kock. ”Alligevel er det vigtigt fortsat at fortælle historien om krigen 1864. Den har spillet en stor rolle i både dansk og tysk historie, og Europa er desværre stadig plaget af konflikt om nationalitet og grænser.” Det er vigtigt at sætte kampene på Dybbøl Banke ind i en større historisk kontekst. Derfor anbefaler Historiecenter Dybbøl Banke publikum at starte med en tur inde i bygningen, hvor de kan se to film; ”Dommedag for Danmark” om årsagen til krigen og det overordnede forløb, og ”Angrebet på Als” om det afgørende slag d. 29. juni 1864.

En oplevelse for hele familien!

Se weekendens program:

 www.1864dage.dk

 

Praktisk information:

  • Lørdag og søndag kl. 10-17.
  • Husk godt fodtøj og evt. regntøj, da størstedelen af formidlingen foregår udenfor.
  • Man må gerne spise medbragt mad.
  • Hunde må gerne medbringes.