Kæmp for Slesvig!

Lærkens smukke sang bryder stilheden i den korte pause efter kanontordenen ophører. På begge sider af fronten står nervøse soldater klar til det inferno, der om et øjeblik bryder ud. For hertugdømmet Slesvig, hvor befolkningen består af både dansktalende og tysktalende slesvigere, er nu blevet centrum for en international konflikt om nationalitet og helstater.

I weekenden d. 25. – 26. juni 2022 bryder krigen ud på Dybbøl Banke. Danske og tyske frivillige i historiske uniformer og med historiske geværer genopfører sammen kampe fra krigen. Efter slaget bringes de sårede til lazarettet, hvor amputationssaven ligger klar. Hos marketenderen kan soldaterne købe sig lidt ekstra at styrke på, hvis snapseflasken er tom. På hjemmefronten møder du de smukt klædte kvinder, der driver hjemmet videre, men de nervøst venter på nyt fra deres kære ved fronten.

Oplev alt dette og meget mere til 1864-dage på Dybbøl Banke!

Åbningstider: Begge dage 10 – 17.

I forbindelse med flaghejsningen ved Dybbøl Mølle på Dybbøldagen, 2. Påskedag, den 18. april kl. 08.00 genindvies de fire gamle kanoner, som oprindeligt blev opstillet ved siden af flagbastionen i 1948, men måtte fjernes for en del år siden, da lavetterne var rådne.

 Kanonløbene blev i 1948 overdraget fra Tøjhusmuseet (nu Forsvarsmuseet), og de oprindelige lavetter kom fra Krigsministeriet. Disse lavetter var dog af en forkert type og passede ikke helt til de originale kanonløb.

Gennem det sidste års tid har Claus Pihl Christensen arbejdet ihærdigt med at få fremstillet fire helt nye lavetter. Han har selv tegnet alle dele, tilpasset delene, sat det hele sammen og til sidst malet kanonløbene.

Selv om Claus Pihl Christensen personligt har brugt mange timer på projektet, så har en række leverandører bidraget:

  • Næstved Modelindustri,
  • Sabroe Støberi (Hornslet)
  • Rodeco Overfladebehandling (Hørning)
  • Dansk Autogen Service (Ryomgård)

Uden Claus Pihl Christensens energiske indsats var det ikke lykkedes!

Samlet pris for leverancerne ex. moms: 462.538 kr.

De nye lavetter, som er fremstillet af stål, forventes til gengæld at holde i mindst 100 år.

 

Med venlig hilsen

Jens Peter Rasmussen

Formand for bestyrelsen for

DSI Dybbøl Mølle

 

Evt. spørgsmål kan rettes til mig pr. mail: mjprasmussen6@gmail.com eller telefon: 40 36 48 48.

Pressen er velkommen til at overvære flaghejsningen og indvielsen af kanonerne den 18. april kl. 08.00-08.30.

Tirsdag den 24. september kl. 10.00 starter samlingen af Dybbøl Mølle med nye dele

Den nye murkrone er støbt i beton og de rette huller og udfræsninger til befæstningsbeslag er udført. Den nye tandkrans er rustbeskyttet og monteret på murkronen. Det hele ligger klar på jorden ved Dybbøl Mølle, så den store BMS-kran kan løfte de nye dele på plads øverst på møllen.

Hermed starter første fase af samlingen af den historiske mølle, som nu har ligget adskilt i hoveddele i et par måneder.

Herefter skal murerne fra Fynsk og Søn i gang med at mure en skalmur udenpå beton kronen, som derefter skal pudses. Når det er afsluttet, er der igen behov for en stor kran til atter at løfte møllehatten op på plads.

Møllehatten er i mellemtiden blevet grundigt efterset og tandhjulene er renset og rustbeskyttet, lejer er udskiftet og træværket er malet ”Dybbøl Mølle rød”. Den mangler endnu den sidste klargøring, men vil være klar, når murkronen er klar til at modtage hatten.

 

Med venlig hilsen

Jens Peter Rasmussen

Formand for bestyrelsen for

DSI Dybbøl Mølle

 

Evt. spørgsmål kan rettes til mig pr. mail: mjprasmussen6@gmail.com eller telefon: 40 36 48 48.

Pressen er velkommen til at overvære monteringen af murkrone med tandkrans på mølletoppen den 24. september kl. 10.00.

Krudtrøg, kanoner og krinolinekjoler

Tag hele familien med på Dybbøl Banke i efterårsferien. I bliver hvirvlet ind i Krigen 1864 med mordgåde, modeshow og masser af krudtrøg.

Historiecenter Dybbøl Banke er i efterårsferien klar med et væld af oplevelser for store og små. Tag mor, far, bedstemor og bedstefar under armen og gå med i Krigen 1864. I bliver selv en del af de dramatiske begivenheder, og I får viden om et af de mest spændende kapitler i danmarkshistorien.

Duk jer, når kanonen brager
Slut jer til de preussiske styrker og vær med til at storme skansen, når vi genskaber den preussiske erobring af Dybbøl den 18. april 1864. Husk at dukke hovederne og holde jer for ørene, når den danske artillerist affyrer kanonen. Prøv at holde både det danske og det preussiske gevær og hør om forskellen på de to våbentyper.

Modeshow anno 1864
Selv når krigen raser, går hverdagslivet videre hos de familiemedlemmer, der ikke er indkaldt til hæren. Som noget særligt viser vi i efterårsferien i år et modeshow med kvindemoden i 1864. På podiet viser vi både bondekonens praktiske arbejdstøj og borgerfruens elegante krinolinekjole.

Find morderen
Bliv detektiv i hæren og løs en mordgåde. Den danske soldat Hans Lorenzen er fundet død i skansen efter et preussisk bombardement. Men Hans er ramt af en dansk geværkugle. Hvem har begået denne forfærdelige forbrydelse? Beviserne finder I i skansen og soldaterbyen – nu skal I stykke delene sammen og finde morderen.

Husk praktisk tøj

Angrebet på skansen og modeshowet foregår fra mandag til fredag i uge 42. Historiecentrets andre tilbud kan I opleve fra lørdag den 12. oktober til søndag den 20. oktober.

Historiecenter Dybbøl Banke er åbent 10-17. Husk praktisk tøj, da nogle af aktiviteterne foregår udendørs. Medbragt mad må spises ved bordene i gården.

Onsdag d. 4. september kl. 19.00 kan man høre om den igangværende renovering af Dybbøl Mølle. Hør om udskiftningen af vingerne og reparationen af det øverste murværk. Vi kommer også ind på møllens historie, familien fra 1864 og hvorfor møllen er et vigtigt dansk symbol i dag. Rundvisningen varer ca. 1 – 1,5 time og størstedelen foregår udenfor.

Dørene åbnes kl. 18.30 og lukkes igen kl. 19.00. Alle der er dukket op i det tidsrum kommer med på rundvisningen. Der lukkes ikke flere ind efter kl. 19.00, så vær præcis! Prisen er 45 kr. pr mand og betales via mobile pay. Børn under 10 år er gratis.

Vi ses på Dybbøl Mølle!

Dybbøl Mølle

Dybbøl Mølle får nye vinger