Kapitel 8 – Sønderjylland bliver dansk
I 1919-20 afholdes flere folkeafstemninger for at regulere Tysklands grænser på demokratisk vis. En af disse fokeafstemninger resulterer i at det nuværende Sønderjylland nu bliver en del af Danmark. Afstemingen i Slesvig var en af i alt 6 folkeafstemninger, som holdtes i Europa efter den 1. Verdenskrig. Folkeafstemningerne byggede på princippet om national selvbestemmelsesret. Den dansk-tyske grænsedragning fra 1920 er sammen med Østrigs grænser mod Slovenien og Ungarn de eneste som har overlevet til i dag.

Det tyske sejrsmonument sprænges
I maj 1945 bombesprænges det tyske sejrmonument på Dybbøl og kort efter sejrsmonumentet på Arnkil. I august samme år sprænges Bismarck tårnet på Knivsbjerg (et nationalt mødested for hjemmetyskerne i Sønderjylland).
Det var dog kun selve tårnet som sprængtes, da den store bronzestatue af rigskansler Bismarck af frygt for hærværk allerede i 1919 var blevet fjernet og transporteret til Aschberg i Sydslesvig, hvor den stadig står. Politiets efterforskning, der ikke var synderlig effektiv, afslørede ikke gerningsmændene, som antagelig havde tilknytning til modstandsbevægelsen.

Danske og tyske ceremonier på Dybbøl
Indtil 2001 afholdtes hvert år den 18. april en dansk og en tysk ceremoni på Dybbøl Banke. Den danske ceremoni var kl. 10 og den tyske afholdtes senere samme eftermiddag. I 2001 deltog for første gang som repræsentanter for Bundeswehr et kompagni tyske soldater uden våben i ceremonien.
Siden 2002 deltager der hvert år et kompagni tyske soldater – uden våben – officielt i den danske ceremonien kl. 10, men de marcherer ikke med gennem byen. Det er fortsat en dansk ceremoni men nu med indbudte tyske gæster.
Fra 2010 er det tyske kontingent også med våben, og der er nu tale om en ligeværdig dansk-tysk militær ceremoni. I 2010 var den ene hovedtaler den tyske ambassadør i Danmark, der i øvrigt leverede en meget personlig tale med udgangspunkt i hans holstenske baggrund.
Der er fortsat lokal kritik af den fælles dansk-tyske ceremoni, der nu er et mellemstatsligt anliggende.
Historiecenter Dybbøl Banke
Trip Advisor
Åbningstider
Historiecenter Dybbøl Banke
1. april – 31. oktober
kl. 10-17
Dybbøl Mølle
Se åbningstider her
VPAC
Historiecenter Dybbøl Banke er et VPAC center. VPAC står for Videnspædagogisk Aktivitets Center, der er et statsstøttet oplevelsescenter, hvor børn og voksne får viden og indsigt i natur, historie og videnskab gennem lærerige og udfordrende aktiviteter for alle sanser. Der er 16 VPAC centre i Danmark.