1864-Tidende
I løbet af 1964, 100-årsdagen for krigen, udgav B.T. en serie artikler af journalist Lars Lindeberg om krigens hændelser. Hver dag handlede om den tilsvarende dag 100 år forinden. På den måde kunne læserne følge med i slagets gang dag for dag.
Lars Lindebergs artikler er i 2012 suppleret med artikler om krigens optakt og våbenhvilerne, skrevet af Ditte Kock.
Hårde vilkår for den jyske befolkning
Jylland er stadig besat af preussiske og østrigske tropper, og det er befolkningen efterhånden godt træt af. Størstedelen af tropperne er nemlig indkvarteret privat, og de lokale skal hjælpe med til at bespise de soldater, der bor hos dem.
Af Ditte Kock, 2012
Skanderborg ligger lige på marchruten op gennem Jylland og er derfor hårdt belagt. Siden d. 23. april, da preusserne rykkede ind i byen, har Skanderborg hele tiden haft en garnison på 1000 til 1500 mand liggende, foruden de gennemmarcherende tropper.
En anonym mand fra byen bad i en avisartikel den danske regering om at kontakte den preussiske Kong Wilhelm og spørge, om antallet af tropper i Jylland kunne formindskes. Manden beskrev i artiklen, hvordan alle familier kun har et værelse til eget brug, resten af huset bliver brugt til soldater. Selv fattige daglejere har måttet have soldater boende og den generelle armod i byen er tiltagende. Der bliver stillet store krav til de danske værter og de skal blandt andet skaffe smør, mælk og ost til soldaterne. Manden har selv en ganske pæn årsløn på 1100 rigsdaler og selv for ham er det en stor belastning. Han har ikke været fri for indkvartering en eneste dag i 16 uger og har haft styrker på en til tre officerer og otte til 24 menige boende. I nogle meget hårde dage midt i marts, da østrigerne var i byen, har han haft en officer og 60 menige i kvarter. Gennemsnitligt er det blevet til en officer og 12 menige hver dag, hvilket har kostet ham 200 rigsdaler.
Historiecenter Dybbøl Banke
Trip Advisor
Åbningstider
Historiecenter Dybbøl Banke
Se åbningstider her
Dybbøl Mølle
Se åbningstider her
Databeskyttelsespolitik
VPAC
Historiecenter Dybbøl Banke er et VPAC center. VPAC står for Videnspædagogisk Aktivitets Center, der er et statsstøttet oplevelsescenter, hvor børn og voksne får viden og indsigt i natur, historie og videnskab gennem lærerige og udfordrende aktiviteter for alle sanser. Der er 16 VPAC centre i Danmark.