1864 arkiv
Arkivet suppleres løbende med nyt materiale. Hvis du har en dagbog, breve eller erindringer fra en forfader, som deltog i krigen, så er vi meget interesseret i at modtage en kopi af materialet.
Flagmasten på Dybbøl Banke
ID 1438. De Danske Soldaterforeninger rejste i 1920 en flagmast på dette sted. Den nuværende flagmast er fra 1958.
Flagmasten står på en betonklods og yderligere to trin af mindre granitsten, hvor omkring der er anbragt 3 bautasten med indskriften:
- Danske soldaterforeninger rejste dette minde til ære for dem der stred for vort fædreland.
- Rejst ved genforeningen i Kong Christian d. X. 9. regeringsår 1920.
- Men end er der sang i skoven, højt bølger det røde flag. End er der en gud foroven, der råder for Danmarks sag.
I 1918 rejste Fæstningsartilleriforeningen tanken om en flagmast på Dybbøl Banke. Danske Soldaterforeningers Fællesudvalg gik ind i sagen og fandt frem til en placering på møllens areal 68 m over havet. Den første flagmast blev rejst den 20. juni 1920. Den var med sine 25 meter den højeste flagstang i Danmark på det tidspunkt. Der blev givet særlig tilladelse til flagning med splitflag, og danskamerikanerne i Chicago skænkede et stort Dannebrog i silke til at vaje på dette minderige og symbolske sted.
Masten stod i 13 år, hvorefter den knækkede i en storm i 1933. En ny mast blev skænket af Anton Berg (Marcipanfabrikken) og blev rejst 11. april 1933. Den holdt til en storm den 20. februar 1945. Den nye mast blev betalt af soldaterforeningerne og rejstes den 28. juni samme år. Den holdt til en efterårsstorm i 1956. Soldaterforeningerne genrejser masten den 16. maj 1957, men i november splintredes den af et lyn, hvorefter den nuværende stålmast, der blev skænket af Helsingør Skibsværft, blev rejst den 18. april 1958.
Der bliver flaget på alle flagdagene ? både officielle og militære ? samt fra 1. april til 31.oktober. Der er flag i seks forskellige størrelser. På hverdage er det et flag på ca. 17 m2, der bliver flaget med, med mindre vinden er så kraftig, at stormflaget på 10 m2 må i brug. På flagdagene anvendes ud over disse to, flag på henholdsvis 25, 29, 36 og 80 m2, sidstnævnte kaldes Dronningeflaget og bliver kun hejst den 18. april, Valdemarsdag, Dronningen fødselsdag og ved helt særlige lejligheder.
I hverdagen er det møllens personale, der hejser og nedtager flaget, men i weekenden og på flagdage er det Dybbøl Bankes Flaglaug. Flaglauget består af ca. 40 personer, der på skift hejser og nedtager flaget. Flagene skænkes af Danmarks-Samfundet.
Kilder:- Dybbøl Sogns historie.
Historiecenter Dybbøl Banke
Trip Advisor
Åbningstider
Historiecenter Dybbøl Banke
1. april – 31. oktober
kl. 10-17
Dybbøl Mølle
Se åbningstider her
VPAC
Historiecenter Dybbøl Banke er et VPAC center. VPAC står for Videnspædagogisk Aktivitets Center, der er et statsstøttet oplevelsescenter, hvor børn og voksne får viden og indsigt i natur, historie og videnskab gennem lærerige og udfordrende aktiviteter for alle sanser. Der er 16 VPAC centre i Danmark.