Historiecenter Dybbøl Banke

Velkommen til din guide på Historiecenter Dybbøl Banke. Her kan du følge med i dagens program, så du ikke går glip af noget. Ingen undskyldninger for at komme for sent!


Historiecenter Dybbøl Banke

Dybbøl Banke 16
DK-6400 Sønderborg

Telefon: +45 74 48 90 00
Email: info@1864.dk

Åbningstider

Historiecenter Dybbøl Banke
1. april – 31. oktober
kl. 10-17

Dagens program: Weekender i januar og februar

Fryser du? Kom og hør hvor koldt soldaterne havde det i begyndelsen af 1864!

Lørdage og søndage åbner Historiecenter Dybbøl Banke ekstraordinært dørene til en rigtig vinterfortælling om krigen 1864. Vores veloplagte fortællere byder på oplevelser for alle sanser.

Kulden bider i næsetippen, mens du holder soldatens gevær, og tidsrejsen bringer os ind blandt almindelige mænd på Dybbøls slagmark i 1864. Nøjagtig som dengang må vi sætte vores lid til, at den varme kaffe eller kakao kan tø fingerspidserne op. Imens lytter vi til soldatens ord, for dengang som nu er der intet som en god fortælling til at fordrive krigens ventetid.

På denne tid af året får du hele pakken! Ingen anden årstid er mere oplagt til et besøg i 1864 på Historiecenter Dybbøl Banke!

Åbningstider: Én rundvisning af 2 timers varighed henholdsvis om lørdagen fra kl. 14.00 (mødetid 13:30-14:00) og om søndagen kl. 11.00 (mødetid 10:30-11:00). Dørene lukkes, når rundvisningen begynder.

Køb billet online, så er du sikker på at få plads.

Praktiske informationer: HUSK! Varmt tøj og gode vinterstøvler. Historiecentret er en kold bygning og en del af fortællingen foregår udendørs.

OBS: Vi har også en masse aktiviteter i vinterferien.

 

.
Soldaterbyen
1234567891011121314151617181920212223242526272829
Butik og billetter. Velkommen til Historiecenter Dybbøl Banke. Her kan du købe din billet - og gå på opdagelse i butikken, hvor du kan finde alt fra bøger til uniformer.
Soldaterbyen. I 1864 lå soldaterbyen øst for Sønderborg. Her kunne soldaterne få sig en velfortjent pause fra kampene. Du er også velkommen til at tage en pause ved bordene og spise din medbragte mad.
Fortællehjørnet. I skole- og helligdagsferier, når det ikke regner, kan der være fortællinger her.
Stabsbarak. Barak til stabsofficererne.
Mandskabsbarak. Barak til de menige soldater.
Post- og telegrafkontor. Herfra kan man sende og modtage et telegram. I skole- og helligdagsferierne er det også her, man kan veksle til skillinger.
Brønd. Vand er vigtigt både til at drikke, at vaske krop og tøj og give til hestene. Voksne må gerne prøve brønden, men vi anbefaler dig ikke at drikke af vandet.
Smedje. Der er brug for mange smede bl.a. til at sko de mange heste, som deltager i krigen.
Marketender. Marketenderen er en butik for soldaterne. Her kan de købe de ting, som ikke udleveres fra hæren.
Kogeskur. Her kan soldaterne tilberede deres udleverede rationer.
Fæstningskanon, lav. Kanonen er blevet ramt, og røret skal derfor sættes på en ny lavet (understel af træ).
Krudtmagasin. Her opbevares krudt og granater, som skal bruges til at forsvare skansen.
Skansen. Skansen er et forsvarsværk bestående af volde, voldgrave og forstærkede bygninger. Der er 10 skanser på Dybbøl Banke i 1864. Dette er ikke en af dem, men en rekonstruktion.
Storm skansen!. Har du mod på det, kan du prøve at storme skansen, som preusserne gjorde i 1864. VIGTIGT: Du må kun løbe opad – aldrig nedad volden!
Fæstningskanon, høj. En 84-pundig granatkanon der skyder med runde granater fyldt med krudt.
Eksercerplads. ”Deling RET!”
Blokhus. Blokhuset fungerer som en skanse i skansen. På taget og på siderne ligger der jord, der skal beskytte mod fjendens granater.
Kanonkran. Bliver en kanon ramt af en granat, så lavetten går i stykker, skal man bruge en kran for at løfte det tunge kanonrør op på en ny lavet.
Rullebro. Den tonstunge rullebro er den eneste ind- og udgang til skansen. Når den rulles ind, er skansen lukket af for fjenden. Vær opmærksom på, at vi kun har bygget en halv skanse.
Udsigtsplads. Fra plateauet kan du få godt blik ud over slagmarken og bl.a. se resterne af Skanse 4 og 8. Du kan også se den store preussiske skanse, der i dag kaldes Kongeskansen.
Feltvagthytte. Står man på forpost foran skanserne, er det rart, at man har et sted at søge ly for blæst og regn.
Rute 1864 - Informationstavle. Scan QR-koden og hør en øjenvidneberetninger om hvad der skete her den 18. april under stormen på Dybbølstillingen.
Børneskansen. I skole- og helligdagsferier kan du søge efter krigens spor i sandet.
Mennesker i krig. Udstilling om nogle af de mennesker der var med i Krigen 1864.
Feltkanon. Feltkanoner er mindre kanoner, der kan flyttes rundt med.
Fyldemagasinet. I fyldemagasinet fylder man krudt i granaterne, inden de bæres ud til kanonerne og affyres.
Blokhusvæg. Se filmen om vores skydeforsøg med kugler og kardæsker mod denne del af en blokhusvæg samt mod en skibsside.
Madpakketelt. Primært for grupper.
Undervisningstelt. Telt til brug i vore skoleprogrammer.
Info Program Soldaterbyen