1864-Tageblatt

Im Jahr 1964, dem 100. Jahrestag des Krieges, veröffentlichte B.T. eine Reihe von Artikeln des Journalisten Lars Lindeberg über die Ereignisse des Krieges. Jeder Tag behandelte den entsprechenden Tag 100 Jahre zuvor. Auf diese Weise konnten die Leser die Schlacht Tag für Tag verfolgen.

Im Jahr 2012 wurden die Artikel von Lars Lindeberg durch Artikel von Ditte Kock über die Vorgeschichte des Krieges und die Waffenruhen ergänzt.

Die Artikel sind nur auf Dänisch zugänglich.


<   1. November 1864   >

Tvangsforanstaltninger i Jylland ophæves

Med underskrivelsen af fredstraktaten letter det hårde pres på den jyske befolkning.

Af Ditte Kock, 2012

De tyske besættelsestropper i Jylland har i løbet af våbenstilstanden stillet mange krav til den jyske befolkning. Der er blevet sat told på varer indført fra de danske øer, forbud mod at udføre varer fra Jylland og indrettet vinterkvarterer til tyske soldater i de jyske byer. Tvangsforanstaltningerne er med tiden blevet hårdere og hårdere og har ikke afspejlet den fremgang der her i oktober har været at spore på konferencen i Wien. Den danske regering bad allerede i midten af oktober Preussen og Østrig om ikke at indføre de seneste af de meget hårde krav, men regeringen har først fået tilsagn om dette i dag, altså efter traktaten er blevet underskrevet. Den tyske militærguvernør i Jylland v. Falckenstein har valgt samtidig at ophæve de fleste af de tvangsforanstaltninger, der allerede er blevet indført. Vinterkvartererne bliver opretholdt til de preussiske og østrigske soldater rejser hjem. Ratificeres fredstraktaten ikke inden den fastsatte frist, bliver alle foranstaltninger genindført.

Hæren sættes på fredsfod

Fredstraktaten er endnu ikke ratificeret af Rigsdagen, men meget tyder på, at regeringen og Krigsministeriet forventer at dette vil ske før fristen løber ud. Den danske armé er i dag blevet sat på fredsfod, så ingen forventer yderligere kamp. Dermed træder armeens afdelinger tilbage til den størrelse de havde før krigen brød ud og midlertidige officerer hjemsendes. Flere af armeens brigader er blevet opløst, det gælder blandt andet 1. Infanteribrigade og 1. og 2. Kavalleribrigade. Hjemsendelsen af de menige indledes allerede i dag og man begynder med de ældste årgange. I første omgang er der ingen af linjemandskabet årgang 1864 der hjemsendes, heller ikke selvom regimenternes styrke overskrider den befalede størrelse.