1864-Tidende

I løbet af 1964, 100-årsdagen for krigen, udgav B.T. en serie artikler af journalist Lars Lindeberg om krigens hændelser. Hver dag handlede om den tilsvarende dag 100 år forinden. På den måde kunne læserne følge med i slagets gang dag for dag.
Lars Lindebergs artikler er i 2012 suppleret med artikler om krigens optakt og våbenhvilerne, skrevet af Ditte Kock.


<   29. July 1864   >

Statsrådet accepterer de hårde krav

Efter modtagelsen af telegram med de tyske krav til en våbenstilstand fra d. 27. juli, står den danske regering med det svære valg enten at acceptere kravene eller lade krigen bryde ud på ny.

Af Ditte kock, 2012

Telegrammet nåede først regeringen i dag., og Quaade har allerede rykket for et svar. Trods valgets vidtrækkende konsekvenser er der ikke den store diskussion. Ingen er uenig med konseilspræsident Bluhme, der mener, at Preussen har alt at vinde ved krigens fortsættelse. Den preussiske armé vil gerne have muligheden for at bekæmpe øerne og især København, og den danske krigsminister lægger ikke skjul på Danmarks nærmest ikke eksisterende mulighed for at vinde sådan en kamp. Heller ikke Christian d. 9. protesterer, ved indgåelsen af våbenhvilen var alle enige om, at det ville være dårskab at fortsætte krigen uden stormagternes hjælp, og det kan ikke nytte noget at begynde den igen nu.

I et håb om at mildne kravene lidt, har Bluhme fremlagt nogle kontraforslag, de delegerede kan fremlægge i Wien. Han gør det meget klart, at de tyske magters eventuelle forkastelse af disse forslag ikke må være afgørende for indgåelsen af våbenstilstand, kan Quaade og Kauffmann ikke få dem gennemført, skal de lade dem falde. Af de forslag Bluhme har fremlagt, fremhæver finansministeren, at det vigtigste er at få belejringen af Jylland ophævet. Han mener, det er endnu vigtigere end at redde dele af Slesvig. Er Jylland besat meget længere, er der risiko for så stor udpining af landsdelen, at dele af befolkningen måske vil overveje at blive en del af Det Tyske Forbund og slippe for de hårde vilkår på den måde. Kan man ikke få en tysk rømning gennemført, skal besættelsen i det mindste ske på samme vilkår som i den forrige våbenhvile, så befolkningen får betaling for det de fremmede magter tager.

Statsrådet vil vinde tid til at få kontraforslagene gennemført, så via telegram er Quaade blevet bedt om at undersøge mulighederne for en forlængelse af våbenhvilen på et par dage. I et forsøg på at skaffe bare en smule international hjælp, er et telegram også blevet afsendt til Kong Leopold af Belgien. Statsrådet håber han kan påvirke Preussen og Østrig til at acceptere de danske forslag.