1864-Tidende

I løbet af 1964, 100-årsdagen for krigen, udgav B.T. en serie artikler af journalist Lars Lindeberg om krigens hændelser. Hver dag handlede om den tilsvarende dag 100 år forinden. På den måde kunne læserne følge med i slagets gang dag for dag.
Lars Lindebergs artikler er i 2012 suppleret med artikler om krigens optakt og våbenhvilerne, skrevet af Ditte Kock.


<   15. September 1864   >

Forhandlingerne om den danske blokade fortsætter

Problemet med erstatningen efter den danske blokade af de preussiske havne er endnu ikke løst. Forhandlerne foreslår international hjælp.

Af Ditte Kock, 2012

De danske forhandlere er endnu ikke blevet enige med de preussiske om hvor stor en erstatning Preussen skal have for blokaden. 1864-Tidende beskrev emnet d. 6. september, og forhandlerne er ikke kommet meget længere siden. Som en yderligere trussel har preusserne påpeget, at danskerne under blokaden opbragte tyske skibe fra andre forbundsstater end Preussen og Østrig, uden først at erklære disse stater krig. Disse opbringelser er i danske øjne et retfærdigt repressalie efter det Tyske Forbund lod de preussiske og østrigske tropper marchere gennem Holsten på vej mod Slesvig. På trods af disse gode argumenter, bliver det svært for danskerne at få ændret på de preussiske krav. De danske forhandlere har derfor anmodet regeringen om at rette en appel til de neutrale europæiske sømagter. Appellen skal dreje sig om kravet fra sidste møde, hvor preusserne forlangte erstatning for de indirekte skader blokaden har medvirket. Da dette er en væsentlig tilføjelse til den europæiske folkeret, der potentielt kan skade andre lande, håber de danske forhandlere på neutral protest.

Våbenstilstanden kan nu ophæves

Våbenstilstanden kan ifølge de vedtagne bestemmelser opsiges fra i dag. Skrider fredsforhandlingerne ikke frem som planlagt, kan Preussen og Østrig derfor når som helst øge okkupationsstyrken i Jylland, for at lægge pres på den danske regering.

Frivillige soldater får befordringsgodtgørelse

Alle økonomiske mellemværender mellem armeen og de frivillige soldater skal afregnes inden hjemsendelse. Før de frivillige rejser hjem, skal eventuel manglende løn udbetales og udstyr afleveres. Dette skal ske ved den afdeling soldaten tilhører. De danske frivillige får befordringsgodtgørelse og diæter til rejsen hjem. Udenlandske frivillige får befordringsgodtgørelse og diæter til rejsen fra hjemsendelsesstedet til København, hvor de fra centraldepotet får udbetalt den godtgørelse der tilkommer dem for resten af rejsen til deres hjem.