1864 News
During 1964, in connection with the centenary of the war, the Danish daily B.T. published a series of articles on the events of the war written by journalist Lars Lindeberg. Every day was about the corresponding day 100 years before. In this way, readers could follow the battle day by day.
In 2012, Lindeberg’s articles were extended with articles about the prelude to the war and the ceasefire, written by Ditte Kock.
At this point, the articles are all in Danish.
Soldater hjemsendes
Efter våbenstilstanden er blevet indgået, er hæren begyndt at hjemsende soldater.
Af Ditte Kock, 2012
Dette giver en økonomisk fordel, da man ikke længere skal betale løn, men det demonstrerer også tydeligt regeringens beslutning om at acceptere alle krav i fredsforhandlingerne, krigen vil ikke blive indledt igen. Samtlige slesvigere er blevet permitteret, med mindre de selv ønsker at blive i tjeneste. Alle soldater fra resten af Danmark er også blevet sendt hjem, bortset fra årgangen 1864 og frilodsmænd fra 1857 og 1858. En frilodsmand er en mand, der havde trukket frinummer, men alligevel blev indkaldt da Danmark skulle i krig. Mange af soldaterne skal til Slesvig og Jylland, der stadig er besat af den hær, soldaterne har bekæmpet i et halvt år. Den danske hær arrangerer skibe der kan sejle slesvigerne til Flensborg, så de kan komme hjem. Soldaterne fra Slesvig og Jylland må ikke rejse tilbage i deres uniform, men da de ikke har noget civilt tøj med sig, må de låne sig frem.
En soldat har udtalt om oplevelsen: Flere maatte ud paa Landet for at tigge Tøj til at rejse hjem i. Det er ikke altid det pæneste tøj de kan skaffe, og soldaterne er flove over at komme hjem på den måde. En anden skriver: Jeg kom hjem ved Nattetid. Jeg kunde ikke være bekendt at komme ved Dagen, saadan som jeg saa ud. For vi maatte jo ikke laane Uniformerne til Hjemturen.
History Centre Dybbøl Banke
Trip Advisor
Opening hours
Historiecenter Dybbøl Banke
See opening hours
Dybbøl Mølle
See opening hours
Databeskyttelsespolitik
VPAC
Historiecenter Dybbøl Banke er et VPAC center. VPAC står for Videnspædagogisk Aktivitets Center, der er et statsstøttet oplevelsescenter, hvor børn og voksne får viden og indsigt i natur, historie og videnskab gennem lærerige og udfordrende aktiviteter for alle sanser. Der er 16 VPAC centre i Danmark.