1864-Tidende
I løbet af 1964, 100-årsdagen for krigen, udgav B.T. en serie artikler af journalist Lars Lindeberg om krigens hændelser. Hver dag handlede om den tilsvarende dag 100 år forinden. På den måde kunne læserne følge med i slagets gang dag for dag.
Lars Lindebergs artikler er i 2012 suppleret med artikler om krigens optakt og våbenhvilerne, skrevet af Ditte Kock.
Dansk sejr ved Vorbasse
Dansk eskadron tage 34 preussiske husarer til fange efter voldsomt sammenstød.
Af Lars Lindeberg, 1964
Danmark kunne notere en lille sejr den 29. februar 1864, da preussiske husarer og danske dragoner tørnede sammen syd for byen Vorbasse.
Preusserne havde fået underretning om, at der stod en eskadron dragoner i byen, og da de følte sig utrygge ved, at danskerne opererede så langt vestpå, fik to husar-eskadroner ordre til at jage danskerne væk. Den ene af de preussiske eskadroner overrumplede de danske vagtposter, tog nogle af dem til fange og jog resten af dem foran sig ind mod Vorbasse.
Syd for byen lykkedes det en løjtnant at få samling på de flygtende dragoner, og i strakt karriere red han preusserne i møde. De forreste husarer blev væltet over ende ved sammenstødet med de tunge danske dragoner. De øvrige blev grebet af panik, og mange af dem kastede deres heste om for at tage flugten.
Da resten af den danske eskadron i det samme kom sprængende fra Vorbasse, opgav preusserne videre modstand og flygtede skarpt forfulgt af danskerne. Først da den anden preussiske eskadron dukkede op, standsede danskerne forfølgelsen.
Dragon Niels Peter Rasmussen, der var med, fortæller: Jeg ved næsten ikke, hvordan det gik til, for vi var helt vilde og slog blot løs det bedste, vi kunne. En korporal af vore fik et stik af en sabel lige i tindingen. Jeg så, han styrtede af hesten. Den husar, der stak ham, fik nok at gøre, for en af vore gik løs på ham, og jeg skal sandelig love for, der vankede.
Alle de danske dragoner på 4 nær, blev befriet. 1 preussisk husar blev dræbt, og 34, deraf 6 sårede, blev taget til fange. 7 af de danske dragoner var såret, og 1 af dem døde kort efter af sine sår.
Hverken fra Sundeved eller Fredericia forelå rapporter om andet end patruljevirksomhed den dag.
Derimod kunne det danske marineministerium den 1. marts meddele, at eskadren i Østersøens østlige del havde hejst flaget under Kontreadmiral van Dockums kommando. Det betød, at Danmark snart ville være i stand til at udstrække blokaden af de fjendtlige havne til dette farvand.