1864-Tidende
I løbet af 1964, 100-årsdagen for krigen, udgav B.T. en serie artikler af journalist Lars Lindeberg om krigens hændelser. Hver dag handlede om den tilsvarende dag 100 år forinden. På den måde kunne læserne følge med i slagets gang dag for dag.
Lars Lindebergs artikler er i 2012 suppleret med artikler om krigens optakt og våbenhvilerne, skrevet af Ditte Kock.
Til angreb med cigar i munden
De forfølgende østrigere standses ved Sankelmark – Optøjer i København efter meddelelsen om Dannevirkes rømning.
Af Lars Lindeberg, 1964
Nu blev vi kommanderet frem mod fjenden, og det blev en kamp, så det forslog noget. Vi stødte og stak og slog, det bedste vi kunne. Det gik nærmest til, som når en flok skoledrenge er røget i totterne på hinanden. Det varede vel fem minutter, men der faldt mange. Min sidemand havde syv bajonetstik i kappen.
Sådan oplevede menig Jørgen Rasmussen, 11. Regiment 2. Kompagni, kampen ved Sankelmark den 6. februar 1864, da 7. Brigade gjorde front mod de forfølgende østrigere for at dække den danske hærs fortsatte tilbagetog.
Østrigerne havde optaget forfølgelsen af danskerne tidligt om morgenen, så snart de fik vished for, at Dannevirke var rømmet. Kl. 6 rykkede de første østrigske tropper ind i Slesvig og besatte byen, mens husarpatruljer jog videre nordpå for at finde ud af, hvor langt danskerne var nået. Husarerne stødte på den danske bagtrop ved Helligbæk nord for Isted, men det lykkedes ikke østrigerne at holde danskerne fast før ved Sankelmark.
Østrigerne havde sendt et batteri og en brigade infanteri efter danskerne. Infanteristerne blev kørt på vogne, som dansker havde efterladt nord for Slesvig, og ved 15-tiden var de nået til Oversø syd for Sankelmark. Kl. 15.30 åbnede det østrigske artilleri, 6 kanoner, ild mod danskerne, og efter en halv times beskydning, brød tre eskadroner frem til angreb. Men de danske kompagnier dannede karré og afviste angrebet.
General, baron Gablenz, der kommanderede de østrigske tropper i Danmark, var selv kommet til stede på kamppladsen. Han gav nu sit infanteri ordre til at angribe, og ligesom den 3. februar foran Dannevirke rykkede østrigerne frem med orkestre i spidsen.
Oberst Max Müller, 7. Brigades chef ville ikke vente på dem. Han beordrede 1. Regiment frem til modangreb, og danskere og østrigere tørnede sammen i forbitret nærkamp. Københavnerne gik på med tændt cigar i flaben og med opsangen: “på´en igen, på´en igen lille Ferd´nand Ludvigsen”, skriver en officer i 1. Regiment hjem efter kampen.
Regimentet kunne ikke holde østrigerne stangen. Københavnerne veg og var blevet rendt helt over ende, hvis ikke Vendelboerne i 11. Regiment i det samme var kommet til hjælp. Deres modangreb tog brodden af det østrigske stormløb, og fjenden nåede kun frem til Billeskov Kro, inden mørket faldt på og afbrød kampen. Østrigerne havde da mistet 95 døde, 311 sårede og 27 savnede. Danskernes tab var 40 døde, 134 sårede, 542 fangne og 67 savnede.
Fiaskoen
Preusserne kom ikke til at deltage i forfølgelsen af den danske hær. Fra midnat havde prins Friedrich Karls korps stået parat til at gå over Slien, men på grund af isgang i fjorden trak operationen i langdrag. Først kl. 10.30 havde pionererne fået slået bro, og selv om korpset marcherede nordpå i ilmarch, nåede det ikke at få føling med fjenden.
Til trods for at både preussere og østrigere således opgav forfølgelsen, fik den danske hær ikke megen hvile den nat, for ved 1-tiden meldte forposterne, at fjenden tilsyneladende brugte jernbanen og satte tropper af i Skovkro lige syd for Flensborg.
Den danske overkommando havde allerede dagen i forvejen givet ordre til at jernbanebroen ved Holm skulle sprænges, men der var ikke indløbet nogen tilbagemelding, så forposterne kunne teoretisk have ret.
Derfor blev hele hæren alarmeret, og de dødtrætte soldater måtte stå under gevær resten af natten, indtil dagslyset afslørede, at jernbanetogende var blændværk. De udmattede soldat havde forvekslet lygter langs en kolonnevej med oplyste waggoner.
Sorgen
Efterretningerne om tilbagetoget havde en lammende virkning, hvor den nåede frem. Kongen og konseilspræsidenten, biskop Monrad, var i Sønderborg, da de erfarede, hvad der var sket. Monrad sejlede straks til Flensborg, hvor han opsøgte general de Meza i hovedkvarteret i Raschs Hotel. Her så han et telegram, som generalen samme morgen havde modtaget fra krigsminister Lundbye i København. Det lød: “Jeg anerkender ikke, at armeens øverstkommanderende general har holdt sig instruktionen efterrettelig og forbeholdt mig altså undersøgelser i så henseende. Det er min mening, at Dannevirke burde forsvares.”
Om eftermiddagen rejste Monrad til København, hvor nyheden om tilbagetoget i mellemtiden var blevet kendt gennem en løbeseddel, Berlingske Tidende havde udsendt kl. 12 middag: Efter overkommandoens beslutning er Dannevirkestillingen opgivet i nat uden kamp. Vi formår i dette øjeblik ikke at give ringeste forklaring om denne overvældende efterretning.
Dagbladet skrev: Vi har en efterretning at bringe, den sørgeligste og bitrest som kunne komme. Det er ikke budskabet om en hård kamp, ikke om et nederlag. Det er om et tilbagetog uden sværdslag.
Fædrelandet: Slesvig er altså ladet åben for fjenden uden sværdslag.
I Københavns gader vrimlede det snart med folk, og ud på aftenen kom det til alvorlige tumulter. Med råbet “forræderi” drog en stor menneskemængde gennem byen. Garden måtte besætte gader omkring Amalienborg, og hestgarden fik ordre til at rydde Sct. Annæ Plads, da politiet stod helt magtesløse.