1864-Tidende
I løbet af 1964, 100-årsdagen for krigen, udgav B.T. en serie artikler af journalist Lars Lindeberg om krigens hændelser. Hver dag handlede om den tilsvarende dag 100 år forinden. På den måde kunne læserne følge med i slagets gang dag for dag.
Lars Lindebergs artikler er i 2012 suppleret med artikler om krigens optakt og våbenhvilerne, skrevet af Ditte Kock.
Krigen er brudt ud!
Preussisk-østrigske tropper overskrider Ejderen.
Af Lars Lindeberg, 1964
Den 1. februar 1864 oprandt som en smuk vinterdag med let frost og sol. Kl. 7 overskred preussiske og østrigske tropper Ejderen, og dermed var krigen begyndt.
Preusserne gik over ved Kluvensiek og Levensau. Begge steder havde danskerne trukket broerne op på den nordlige bred, men det forsinkede ikke preusserne. De trak broerne ned ved hjlp af brandhager og marcherede over. De danske Dragoner, der holdt vagt affyrede kun nogle få skud mod fjenden, før de red nordpå for at slå alarm.
Da preusserne var kommet over broen ved Levensau, sendte de en eskadron ulaner vestpå for at fange de danske dragoner, der bevogtede Landwehr-broen mellem Levensau og Kluvensiek. Danskerne blev ovedrrumplet og overgav sig, og kl. 9 var broen bragt på plads, så preussiske infanterikoloner også kunne rykke over Ejderen på dette sted.
De danske forposter havde ordre til at trække sig uden kamp. Kun i skoven ved Friedrichstadt syd for Eckernførde kom det til en kort skudveksling, der kostede danskerne fire sårede. Og da preusserne rykkede ind i Eckernförde by, blev de beskudt af to danske krigsskibe, skonnerten “Esben Snare” og korvetten “Thor” der lå på fjorden. De danske skibe fortrak, da preusserne kørte tre feltbatterier op på stranden og åbnede ild.
Østrigerne gik over Ejderen ved Rendsborg. De benyttede jernbanebroen og chaussébroen, der ikke var sprængt i luften. Allerede ved 3-tiden om morgenen var jernbaneviadukten ved Duvensted blevet ødelagt, ligesom broerne over Sorgfloden ved Sorgbrück og Tetenhusen var afbrudt. Men det tog så lang tid, at de danske ingeniørsoldater ikke nåede at ødelægge Rendsborgbroerne i tide. De danske husarer, der holdt vagt i Rendsborg, trak sig tilbage efter at have affyret et par skud mod de fjendtige kolonner.
Hen under aften meddelte danske patruljer, at fjenden havde standset fremrykningen og udstillet forposter i en linie Eckernførde – Gr. Wittensee – Oxlev – Sorgbrück.
Danskerne havde ikke nået at brænde indkvartering på dette sted. Men preusserne og østrigerne kunne rykke ind i lune kvarterer, mens en stor del af den danske hær måtte tilbringe natten under åben himmel. Ingeniørkorpset havde endnu ikke fået bygget tilstrækkeligt mange barakker bag volden, og kun en brøkdel af soldaterne kunne rummes i de spredte gårde i den tyndt befolkede egn.