1864-Tidende

I løbet af 1964, 100-årsdagen for krigen, udgav B.T. en serie artikler af journalist Lars Lindeberg om krigens hændelser. Hver dag handlede om den tilsvarende dag 100 år forinden. På den måde kunne læserne følge med i slagets gang dag for dag.
Lars Lindebergs artikler er i 2012 suppleret med artikler om krigens optakt og våbenhvilerne, skrevet af Ditte Kock.


<   27. April 1864   >

Rømning

Vil fjenden storm Fredericia midt under tilbagetrækningen?

Af Lars Lindeberg, 1964

Der blev holdt sørgegudstjeneste for Dybbøl-kampens faldne i Garnisonskirken i København den 27. april 1864. I midterskibet stod kister med ligene af to Oberster, en Oberstløjtnant, tre Kaptajner, fire Løjtnanter, en Officersaspirant, en Korporal og to Menige. Kong Christian IX overværede højtideligheden, og pastor Blædel prædikede.

På krigsskuepladsen i Nordjylland var der ro. Divisionen Münster holdt rastdag i Viborg, mens General Hegermann-Lindecrones tropper havde travlt med at bygge forskansninger langs Limfjordens nordlige bred, først og fremmest ved Oddesund, Aggersund og Ålborg, hvor fjenden måtte formodes at ville angribe.

I Fredericia fortsatte rømningen hele dagen. Det lykkedes at få alt riflet skyts bragt over til Fyn tillige med størsteparten af garnisonen. Kun et par kompagnier var efterladt for at markere besætningen, og østrigerne foran fæstningen anede tilsyneladende i ikke uråd.

Men sent på aftenen meddelte feltpolitiet, at fjenden havde i sinde at storme Fredericia næste dag. På den baggrund sendte overkommandoen straks et telegram til krigsministeriet. Depechen sluttede således: “Såfremt dette (forberedelserne til en storm) måtte bekræfte sig, anser overkommandoen det for rttes, at hvad der af tropper alt har forladt Fredericia uopholdeligt returnerer dertil.”

Det var sidste forsøg på at få krigsminister Lundbye til at tilbagekalde ordren til rømning af fæstningen. Ville det lykkes?