1864-Tidende

I løbet af 1964, 100-årsdagen for krigen, udgav B.T. en serie artikler af journalist Lars Lindeberg om krigens hændelser. Hver dag handlede om den tilsvarende dag 100 år forinden. På den måde kunne læserne følge med i slagets gang dag for dag.
Lars Lindebergs artikler er i 2012 suppleret med artikler om krigens optakt og våbenhvilerne, skrevet af Ditte Kock.


<   11. June 1864   >

Danskerne til møde hos Russell

I håb om at nå til en løsning, har den engelske udenrigsminister inviteret de danske delegerede til et uofficielt møde.

Af Ditte Kock, 2012

Russell har fremsat et forslag om en fastlæggelse af grænsen ved en folkeafstemning i området mellem Flensborg og Slesvig. Det er selvfølgelig ikke muligt at opfylde samtlige borgeres ønske, men grænsen vil blive trukket så retfærdigt som muligt. Ideen om en afstemning har før været oppe at på konferencen, men de deltagende lande har meget forskellige holdninger dertil. Den preussiske ministerpræsident Bismarck er stor tilhænger, da han dermed vil opnå de områder han er interesseret i, samtidig med der ikke er grobund for videre konflikter i området. Officielt skal han dog passe på med sin støtte, da Preussens allierede Østrig er meget imod. Den østrigske kejser Franz Joseph kan slet ikke se nogen grund til at lade folket bestemme selv. Hvis han går med til en folkeafstemning i Slesvig, vil han have svært ved at begrunde, hvorfor de mange nationaliteter i Østrig-Ungarn ikke også skal have samme mulighed.

Britisk tilsagn om støtte!

På mødet har Russell forklaret, at han ikke længere kan støtte sit eget forslag om en grænse ved Dannevirke. For mange tyskere vil komme under dansk styre, hvilket på et tidspunkt vil skabe nye konflikter. Desuden er Dannevirke, som preusserne tidligere har påpeget, nytteløst som forsvarsværk, især set i forhold til Dybbøl og Fredericia, som danskerne har kunnet holde i flere måneder. Som en anden mulighed har Russell foreslået, at danskerne på næste møde fremlægger en mulig grænse mellem Flensborg og Dannevirke. Danmark vil nå længere hvis de selv tager initiativet og Russell har lovet, at briterne så vil støtte dem, både diplomatisk og militært hvis det sidste bliver nødvendigt.