1864-Tidende
I løbet af 1964, 100-årsdagen for krigen, udgav B.T. en serie artikler af journalist Lars Lindeberg om krigens hændelser. Hver dag handlede om den tilsvarende dag 100 år forinden. På den måde kunne læserne følge med i slagets gang dag for dag.
Lars Lindebergs artikler er i 2012 suppleret med artikler om krigens optakt og våbenhvilerne, skrevet af Ditte Kock.
Danmark beder om våbenhvile
Danskerne afslår østrigsk landgangsforsøg på Før og Sild.
Af Lars Lindeberg, 1964
Den 1. juli 1864 modtog den danske overkommando på Fyn følgende telegram fra krigsministeriet i København: “Oberst Kaufmann afsendes som parlamentær til det fjendtlige hovedkvarter for at meddele, at hans majestæt kongen, efter at have skiftet ministerium, uopholdeligt henvender sig til de to krigsførende magter for at foreslå en våbenhvile til lands og til vands, i det øjemed at indtræde i direkte forhandling med dem, af hvilken grund man forventer, at den fjendtlige general indstiller fjendtlighederne, således som dette også sker fra dansk side”.
Oberst Kaufmann tog samme aften til Middelfart og anmodede via en parlamentær den preussiske kommandant i Snoghøj om at få adgang til det fjendtlige hovedkvarter.
Henstand
Kl. 13 næste eftermiddag, den 12. juli 1864, forelå tilladelsen, og Obersten sejlede straks over bæltet. Kl. 22 samme aften blev han modtaget i det allierede hovedkvarter i Åbenrå af General Moltke og fremsatte over for ham det danske ønske om en våbenhvile. Noget svar fik den danske oberst imidlertid ikke. General Moltke kunne ikke handle på egen hånd, og den allierede overgeneral, prins Freidrich Karl, ville muligvis først indfinde sig sent om aftenen. General Moltke bad derfor oberst Kaufmann om at blive i byen natten over, og forhandlingerne udsattes til næste dag.
Modstand
Samtidig havde en Danske regering sendt enslydende noter til den Preussiske og den Østrigske regering. I noterne erklærede Danmark sig villig til at indlede fredsforhandlinger med sine fjender. Noterne blev afleveret af skonnerten “Fylla” ud for Swinemünde.
Dagens begivenhed på krigsskuepladsen var et mislykket østrigsk forsøg på at landsætte tropper på de danske Vesterhavsøer, der var besat af et mindre kommando under Kaptajnløjtnant Hammer. Østrigerne prøvede at sætte over til Før og Sild i et halvt hundrede både, de De samlet sammen langs vestkysten, men de måtte vende om, da de danske kanonjoller i farvandet åbnede ild. Om eftermiddagen skød danskerne en del af fjendens landgangsmateriel i stykker på stranden ved Dagebøl.