1864-Tidende

I løbet af 1964, 100-årsdagen for krigen, udgav B.T. en serie artikler af journalist Lars Lindeberg om krigens hændelser. Hver dag handlede om den tilsvarende dag 100 år forinden. På den måde kunne læserne følge med i slagets gang dag for dag.
Lars Lindebergs artikler er i 2012 suppleret med artikler om krigens optakt og våbenhvilerne, skrevet af Ditte Kock.


<   9. September 1864   >

Preussisk kritik af Østrig

Preussiske aviser retter sønderlemmende kritik mod Østrig og afslører intern splid i den tyske lejr.

Af Ditte Kock, 2012

I den sidste tid har de preussiske aviser bragt nogle artikler, der er meget kritiske overfor den østrigske hær. Dette kan give problemer både mellem de tyske magter ved forhandlingerne i Wien og i Det Tyske Forbund, hvor begge magter spiller en dominerende rolle. Ifølge de kritiske artikler er den østrigske ledelse uduelig og den meget kendte feltmarskalløjtnant v. Gablenz højst en modig soldat. Østrig fik kun med stort besvær og med store omkostninger stillet den hær der angreb Danmark, og under felttoget har de østrigske soldater været meget dårligt klædt, udrustningen ved artilleriet været elendig og sundhedsvæsnet direkte usselt. De preussiske aviser kritiserer også østrigernes optræden i de enkelte kampe de har været i, og antyder, at de østrigske officerer mangler mod. En af aviserne konkluderer: Resultatet er, at Østerrigerne i hele Krigen ikke have taget et eneste betydningsfuldt Punkt og ikke have ført et eneste afgjørende Slag. Thi Dannevirke blev ikke rømmet paa Grund af Østerrigernes Angreb, og Dybbøl og Als blev stormet af Preussere, medens Fredericia faldt uden Østerrigernes medvirken. Preusserne have udrettet Alt, og Østerrigerne ville aldrig kunne udrette Noget, førend de ophøre at være Østerrigere.

Denne hårde kritik får de danske aviser til at forsvare Østrig og stille en anden dom over krigen. Heri skal dog ikke læses en venlighed overfor østrigerne, nærmere et indædt had til preusserne. Forsvaret skal også ses i lyset af den diplomatiske situation i Wien, hvor danskerne har et bedre forhold til østrigerne end preusserne, og ser Rechberg som vejen til en tålelig fred. De danske aviser mener, at preussernes eneste virkelige bedrift er erobringen af Als. Stormen på Dybbøl kan ikke kaldes en sejr, da det tog dem 10 uger at erobre de danske feltforskansninger. Desuden stormede de først, da de danske skanser var så nedbrudte, at angriberne nærmest var tættere på dem end forsvarerne. Berlingske Tidende beretter også om den almindeligt udbredte forestilling i den danske hær, at den østrigske hær er den preussiske overlegen i en kamp under lige forhold.