1864-Arkivet

‹ Ét niveau op

7. Kompagni – premierløjtnant Ahlmann

Rapporter ved premierløjtnant Henrich August Michael Ahlmann vedrørende 18. Regiment 7. Kompagnis fægtninger under belejringen af Dybbølstillingen fra 10. februar til 15. marts 1864.

Rapport fra 7. Kompagni
over Fægtningen den 22. Februar paa Avnbjerget.
Igaarmorges stod 7. Kompagni af 18. Regiment i Dybbøllund med 3 Delinger paa Piket og 1 Deling paa Feltvagt ved Korsvejen vest for denne Gaard. For at sikre mig yderligere end ved Vedetkjæden havde jeg besat 2 udenfor denne liggende Gaarde, hver med en staaende Patrouille. Paa Grund af Sneeveiret og Vinden, der bar fra kunde Skuddene i Kjæden ikke høres paa Feltvagterne. Kl. 7 og 10 Minutter, netop da 4. Deling løste 3. Deling af paa Feltvagten, modtog jeg af Lieutenant Hansen[1] Melding om, at Fjenden rykkede rask frem paa Smøl Vejen i Kolonne og var i Nærheden. Mandskabet var hurtig ved Geværerne og havde netop taget dem i Haanden, da dog 4. Deling kom i Løb tilbage til Gaarden og vi hørte Preussernes Hurraraab.
Disse vare komne frem til et paa Veien til Smøl Liggende Huus i Begyndelsen med nogle Kavallerister foran sig, som red frem i Karriere, indtil de standsedes ved vore Skud. Infanteriet (c. 2 Kompagnier) avancerede i sluttet Kolonne paa Veien i Løb og havde kun nogle faae Blænkere ud til Siderne. De lode sig ikke Standse ved Skuddene fra Vagten, men rykkede sart hurtigt frem at flere af Mandskabet kun havde skudt een Gang.
Da det saaledes ikke var muligt at understøtte Feltvagten, gik jeg med Kompagniet i Kjæde chargerende tilbage imod venstre Fløi af Avnbjergstillingen. Kjæden var allerede kommen til det Hegn som ligger bag Avnbjerget, da jeg saae at Bakken ikke var besat. Jeg kaldte derfor 1. Deling fra Reserven frem og gik med den op paa Bakken. Her saae jeg Preusserne ligge bag et Riisgjærde paa den anden Side af Kronen o. 25 Skridt fra os. Det var paa denne Distance at Fægtningen blev underholdt i 20 Minutter. For at flankere Fjenden beordrede jeg 2. Deling til at rykke frem langs et Hegn, som løber op ad den ene Side af Bakken. Da denne imidlertid naaede op paa Skraaningen, klavrede Mandskabet over Gjærdet og tjente saaledes kun til at forstærke Bakkens Besætning. 3. og 4. Deling lod jeg forblive bag et Hegn ved Foden af Bakken og trække sig langt ud til Siderne for at dække Flanken for Bakkens Besætning. Til venstre Fløi af 4. Deling stødte en Deling af 2. Kompagni under Kommandersergeanten, som havde været paa Feltvagten Nr. 6. Jeg beordrede denne i Forbindelse med en Section af 4. Deling til at bevæge sig imod Fjendens høire Flanke. Dog havde vi næppe besat et Hegn imod denne, førend Bakkens Besætning formerede Flanke imod os og aabnede en levende Fysillade. Da denne ikke kunde besvares, løb Folkene tilbage til deres tidligere Opstilling. Jeg sendte Bud efter en qvarteerfane, da jeg modtog Melding om, at Besætningen paa Bakken ikke kunde holde sig længere. Denne havde eengang ved en Salve adspredt en preussisk Kolonne og løb paa Foureer Frandsens Kommando endnu engang til Slutning op paa Bakkerne for at skyde Geveærerne af. Herved intimideredes Fjenden i den Grad, at 1. og 2. Deling naaede et langt Stykke ud over Foden, inden denne kom op paa Kronen for at skyde. 3. Deling sluttede sig til 1. og 2. Retraite, men 4. Deling dækkede denne fra Stillingen c. 10 Minutter; hvorefter den fulgte Kompagniet op til Skandserne. Jeg selv fulgte med venstre Fløi, men blev standset paa Veien af Bataillons- og Regiments Kommandeuren.
Sebbelev den 23. Februar 1864.
Ahlmann.
[1] ? Sekondløjtnant Christen August Julius Hansen