1864-Arkivet

‹ Ét niveau op

1. Bataljon – major Lundbye

Rapporter ved major Emanuel Andreas Lundbye vedrørende 18. Regiment 1. Bataljons fægtninger under belejringen af Dybbølstillingen fra 10. februar til 15. marts 1864.

Rapport
fra 18. Infanteri Regiments 1.Bataillon, der mellem 21. og 22. ds. besatte Forpostliniens venstre Fløi foran Dybbøl.

Den 21. dennes Kl. 9 Formiddag afløste Bataillonen en Bataillon af 2. Regiment i følgende Stilling: Eet Kompagni udstillede 6 Feltvagter, de to Nord for Chausseen og i Udkanten af Stendrup [Stenderup] Skov tæt sydøst for Stendrup [Stenderup] By, de 4 syd for Chausseen i Udkanten af Bøffelkobbel, dernæst i sydøstlig Retning til Venningbund [Vemmingbund] circa 400 Alen bag Stenbjerg. Ved Dybbøllund stilledes eet Kompagnie som Piquet, ligesom to Kompagnier i lignende Egenskab bag Gaarden Nord for Dybbøllund ved Chausseen. Da det imidlertid viiste sig, at eet Kompagni ikke kunde vedtage Besættelsen af 6 Feltvagter, gaves yderligere en Deling af et af de to i Piquet staaende Kompagnier til Assistance, og da det var meddelt af 2. Regiment, at Byen Stenderup lige foran Feltvagten med lige Veie ind i Skoven gjorde Stillingen der høist precier, saa tildeltes det i Feltvagter opløste Kompagni yderligere een Deling af det andet af de to i Piquet staaende Kompagnier til Bevogtning af denne Stenderup Vei. Endelig ansaae jeg hele Stillingen fra Stenderup til Venningbund med Front imod Nybøl og imod Broager for overordentlig farlig med den Styrke, der havdes i 4 Kompagnier, kun assisteret af et Piquet af 4. Dragon Regiment under Lieutenant Baggesen [1]; derfor etablerede jeg en uafbrudt Forbindelse imellem de to Piquetter ved tæt hinanden stillede dobbelte Poster, da et Angreb paa den venstre Fløi, og denne kastet, vilde have Bataillonens Ødelæggelse til Følge. Under Afløsningen og indtil Kl. 2 Eftermiddag vedvarede Skydningen af og til, idet Vedetterne angrebes af fjendtlige Patrouiller, hvorved 2 Mand saaredes. Men det var umuligt at høre denne skydning ved Piketterne. Fra Kl. 2-3 til 5 angrebes Regimentets høire Fløi; men Stillingerne bleve uforandrede, og forbindelsen vedligeholdtes uafbrudt.
Kl. 6 Eftermiddag fik man ved 7. Kompagni, der dannede Piquettet ved Dybbøllund; Vished om, at 2 Mand, Sydslesvigere, vare absenterede. Natten gik rolig, men uagtet den dybe Ro var Alle dog opmærksomme fordi Enhver indsaa det farefulde i den Stilling, der skulde holdes. Foruden de Forsigtighedsforanstaltninger, Forpostkommandeurens Instrux af 18. dennes indeholder, og som paa det punktligste og samvittighedsfuldeste ere tilevne overholdte, bleve flere som tidligere anført trufne, for at bidrage til at muliggjorde en Retraite. Fra Kl. 3 Morgen har jeg ikke været under Tag, saa lidet som Premierlieutenant Bruun [2], hvis Kompagni var opløst i Feltvagter, men opholdt vi os næsten uden Undtagelse paa Chausseen, hvor den gaaer igjennem Bøffelkoppel. Her modtoge vi endnu Kl. 6 Morgen Meldinger fra de respective Feltvagter og fra de fremsendte Snigpatrouiller, der uden Undtagelse meldte dyb Ro.
Men Kl. 7¼ eller noget for, kom en af de to Piquetter ved Dybbøllund tildelte Ordonnantser med Melding om, at Feltvagtlinien var kastet af en stærk Fjende, der ogsaa nødede Piquettet til at vige. Denne Melding modtog jeg ved Piquettet paa Chausseen, og anvendte et Par Minutter til at sende to Ordonnantser med Underretning til Forpostcommandeuren og til Premierlieutenant Bruun for Feltvagternes Skyld, der nu maatte trække sig tilbage. Skydning hørtes ikke. Faa Minutter efter Meldingen fra Piquettet ved Dybbøllund kom Regimentsadjutanten med Meddelelse om, at vi alt var truede i Flanken og næsten omgaaede. Alt var i Orden og under gevær, og befalede jeg de to Kompagnichefer at indtage Fægtningsstilling efter tidligere Bestemmelse. Men nu viste sig i Dagningen og det stærke Sneeveir en stærk fjendtlig Infantericolonne, der bevægede sig frem fra Dybbøllund ud til Chausseen tilvenstre af Veien mindst 50 Alen bag os; og da vor første Bevægelse var gjort, bleve vi voldsomt beskudte. Da Retraiten ad Chausseen saaledes var umulig med 1½ Compagni imod en overlegen Fjende, der maatte være støttet i sin Ryg, medens det Soutien, jeg kunde haabe paa, var i Dybbøl, hvor man endnu ikke viste om Angrebet, maatte Piquettet altsaa tiltræde Retraiten til Dybbøl udholdende en alvorlig Ild paa 50-150 Skridt i Front og Flanke. Fjenden var nemlig gaaet frem ad Veien fra Smøl, havde kastet Feltvagt Nr. 5, ført af Reservekorporal Jørgensen, 21 Mand stærk, hvoraf 4 dobbelte Poster, med dens Vedetkjæde, alt saa hurtigt, at kun enkelte Skud bleve løsnede; hvornæst han ligeledes kastede Piquettet, der kun bestod af 3 Delinger, da ogsaa der var anvendt een Deling til at styrke paa den svage Feltvagtkjæde. Dette Piquet havde ikke hørt Skud fra Feltvagterne eller Vedetterne, da Vinden var Nordøst og det sneede stærkt. Det blev ikke videre forfulgt, da det var kastet, hvorfor det overensstemmende med meerbemeldte Instrux fra Forpostcommandeuren tog Stilling bag Avnbjerg, ligesom jeg, naaet Dybbøl Bye, lod det ene Compagni besætte Terrainet mellem Avnbjerg og Chausseen, og det andet Compagnie Terrainet mellem denne og Dybbøl Bye. Da dette skete, var Angrebet paa Avnbjerg alt begyndt, og Forsvaret fortsattes omtrent ½ Time uden nogen Assistance. Endelig kunde Stillingen ikke souteneres længere, og ved de store Tab, Retraiten derfra medførte, opløstes det 7. Kompagni, der i lang Tid havde holdt sig haardnakket, medens 5. Kompagni, uden at forfølges, trak sig tilbage langs Chausseen.
1. Kompagni fulgte denne Bevægelse sucessive. Det 2. Kompagni, der havde været opløst i Feltvagter, ligesom de to Delinger af andre Kompagnier, der var givet til dets Assistance, er derimod som Følge af Forholdene mere eller mindre ødelagte. De to Feltvagter i Stenderup Skov trak sig tilbage imod Dybbøl Bye, da de angrebes af 4 Kolonner Infanteri med Kavallerie, der trængte frem fra Stenderup Bye. Secondlieutenant Voldbye [3] havde Feltvagt Nr. 1, der bestod af 41 Mand, hvoraf 16 Mand til 8 dobbelte Poster; og Fourer Jørgensen Feltvagt Nr. 2 bestaaende af 30 Mand, hvoraf var taget 10 Mand til 5 dobbelte Poster. Feltvagt Nr. 2 hørte Skydning fra Nr. 1, og erfarede ved Melding dennes Tilbagegang. Under Retraiten til Dybbøl Bye benyttedes den tidligere omtalte Deling paa Stenderup Veien under Sergent Abildtorp, der kun havde 20 Mand tilbage, til at holde Forbindelse mellem Feltvagt Nr. 1, og Regimentets 22. Bataillon. Premierlieutenant Bruun, Kommandeur for 2. Kompagni faldt, og Secondlieutenant Helms[4] af samme Kompagni – Feltvagt Nr. 3 – ligesom Feltvagt Nr. 4 – savnes aldeles.
Saavidt endnu bekendt er Tabet ved Bataillonen:
Premierlieutenant Bruun, 1 Undercorporal 13 Menige falden;
Secondlieutenant, Adjutant Sponneck [5] og Hansen, 1 Underoff., 6 Undercorporaler, 15 Menige saarede;
Secondlieutenant Helms, 5 Underoff., 15 Undercorporaler, 2 Spillemænd, 152 Menige savnede.
Endelig savnes 1 Trainkusk, og vides 2 Deserteurer.
Sebbelev paa Als den 24. Februar.
C. Lundbye
Major, Bataillonscommandeur.
[1] Sekondløjtnant Harald Albert Immanuel Baggesen, 4. Dragonregiment
[2] Premierløjtnant Frederik Wilhelm Bruun, kommandør for 18. Regiments 2. Kompagni
[3] Sekondløjtnant Viggo Theodor Voldby, 18. Regiment 2. Kompagni
[4] Sekondløjtnant Henrik Steffens Helms, 18. Regiment
[5] Sekondløjtnant Georg Leopold Greve Sponneck, 18. Regiment

Viser 4 emner.