1864-Arkivet

‹ Ét niveau op

1. Brigade – oberst Lasson

Rapport med efterfølgende bemærkninger ved oberst Georg Henrik Lasson vedrørende 1. Brigades fægtninger under belejringen af Dybbølstillingen fra 10. februar til 15. marts 1864.

Rapport
fra den 1. Infanteri Brigade over Forpostfægtningen den 22. Februar 1864.
Den 22. omtrent Kl. 8½ Formiddag indløb Melding fra Forpostcommandeuren, at Forposterne paa højre Fløi vare angrebne af 2 Compagnier og 1 Escadron, ligesom venstre Fløi var angreben, uden at Fjendens Styrke var angivet. Jeg red strax frem ad Chausseen og anmodede 5. Regiment, der skulde paa Arbeide, og som jeg traf ved Møllen, om at besætte Løbegravene. Paa Veien til Dybbøl mødte jeg Oberstlieutenant Hirsch, der meldte at 18. Regiment, der havde havt Forposterne, var kastet tilbage. De 2 Kanoner fra, Dybbøl By, som jeg ligeledes mødte paa Veien, beordrede jeg tilbage til Placementet Nord for Chausseen, da der intet Maal var for dem, der kunde give tilstrækkelig Anledning til at udsætte dem. Der sendtes Ordre til 2. Regiment, at det skulde besætte Skandserne fuldstændigt. Ankommen til den østlige Udkant af Dybbøl By mødte jeg kastede Afdelinger af 18. Regiment og af 22., der havde havt Hovedposterne. Jeg befalede dem at tage Stilling mellem Chausseen og Venningbund c. 500 Alen øst for Dybbøl By. 22. Regiments 8. Compagni (Johansen[1]), som i Colonne kom fra Dybbøl By, posteredes nordlig i Forlængelse af de førnævnte Afdelinger. 22. Regimente 4. Compagni (Jæger), der længer mod Nord var kastet tilbage, bragtes med Møie i Stilling, nogenlunde i Forbindelse med 8. Compagni.
Ilden var meget heftig fra den østlige Udkant af Dybbøl By og her saaredes Ordonnantsofficeren, Premierlieutenant Rosen[2].
Der sendtes herfra Melding til Overcommandoen.
Da der ikke var nogen Reserver, og det var misligt at trække disse ud af Kjæderne, anmodedes 6. Regment, der var ankommen bag Skandserne, om at lade 1 Bataillon gaae frem til Møllen for at tjene til Understøttelse for venstre Fløi, og at sende den anden Bataillon frem paa Aabenraa Veien som Understøttelse for høire Fløi, hvorfra ogsaa kørtes en temlig levende Skydning. Kjæden beordredes til, ikke at gaae tilbage, og Oberstlieutenant Hirsch overdroges Befalingen over venstre Fløj Syd for Chausseen. Da det ansaaes for ønskeligt at fordrive Fjenden fra Dybbøl By, sendtes Adjutanten med Anmodning til 6. Regiments Bataillon ved Møllen om at rykke frem derimod; men, da han paa Veien fik Underretning om, at den højre Fløi var stærkt trængt, overbragtes ikke denne Anmodning, hvorimod Skandsen Nr. 5 anmodedes om at gjøre et Par Skud imod Byen for at forstyrre Fjenden. Fægtningen holdtes staaende; men da der henimod Midten heller ingen sluttet Afdeling fandtes, anmodedes 6. Brigade om, foruden at lade den ved Møllen værende Bataillon understøtte venstre Fløj Syd for Chausseen, at sende en Understøttelse Nord for denne. Det erfaredes da, at 6. Regiments Bataillon ved Møllen var placeret bag Midten af Skandserne til Understøttelse for Centrum, hvorimod 10. Regiment var Syd for Chausseen til Understøttelse for venstre Fløi. Af dette Regiment sendtes da 2 Compagnier Nord for Chausseen.
Det ansaaes ikke for hensigtsmæssigt at lade disse sluttede Afdelinger gaae udenfor Løbegravene, hvorfor de foreløbig forbleve der, hvor de skulde virke i Tilfælde af alvorligere Angreb.
Brigaden sendte Melding Kl. 9½ til Overcommandoen, at Fægtningen var staaende. Ilden var levende dels fra Dybbøl By og dels fra Høiden Nord for denne.
Oberstlieutenant Falkenskjold[3], der kom tilstede bag højre Fløi af en Deel af 22. Regiments 3. Compagni under Lieutenant Hyllested[4], som stod nordlig i Forlængelse af 4. Compagni, beordredes til at overtage Føringen af, hvad der kunde samles Nord for Chausseen, og kort efter indtraf, formentlig i Retning fra Skandsen Nr. 6, 1 Compagni af Regimentets 2. Bataillon med dennes Commandeur Capitain Jensen, og forblev i Reserve ved de afbrændte Bygninger af Øster-Dybbøl.
Den fjendtlige Ild sagtnede noget; en Ordonnants, der var sendt til høire Fløi, havde bragt Melding, at Alt stod godt, og Afdelinger saaes at rykke frem ad Aabenraaveien. Jeg befalede derfor Oberstlieutenant Falkenskjold at rykke frem mod Dybbøl Kirke.
Oberstlieutenant Hirsch[5] beordredes med venstre Fløi at rykke frem til Avnbjerg og kaste Kjæden frem Syd derfor.
Brigadsadjutanten, der sendtes med denne Befaling, beordredes at følge disse Afdelingers Fremrykning og tilveiebringe den nøle Forbindelse mellem Oberstlieutenant Hirsch og Oberstlieutenant Falkenskjold, der fik Ordre at standse ved Kirken med Kjæde foran denne. Melding afsendtes Kl. 10½ til Overcommandoen om Fremrykningen, samt om den intenderede Stilling foran Avnbjerg, Dybbøl Kirke, Ragebøl og Battrup.
Ledsaget af Forpostcommandeuren fulgte jeg nu Bevægelsen til Dybbøl Kirke, hvor de tilstedeværende Afdelinger af 22. Regiment toge Stilling; men da Intet saaes, mod Nord til Tilveiebringelse af den videre Forbindelse med den høire Fløi, red jeg med Forpostcommandeuren gjennem Ragebøl tilbage til Pythusene, og først her traf jeg 1 Bataillon af 6. Regiment under Capitain Falkenberg, der skulde afløse Forposterne, og som her havde taget Stilling.
Efter at have meddelt ham hvor 22. Regimente høire Fløi stod, spurgte jeg ham om de Afdelinger af 18. og 22. Regiment, der havde staaet respective paa Forpost og Hovedpost paa Stillingens højre Fløi, og erholdt den Besked , at Afdelinger af disse Regimenter stode ved Skandsen Nr. 10. Capitain Falkenberg underrettedes om, at Hovedposten ved Pythusene strax skulle fremsendes af disse Afdelinger til hans Soutien, og jeg red nu videre til Skandsen Nr. 10, hvor jeg mellem Aabenraa Veien og Sundet fandt Capitain Meyeren[6] og Capitain Grüner[7] af 22. Regiment. Jeg spurgte Capitain Meyeren, hvorfor han ei havde fulgt den fremrykkede Bataillon af 6. Regiment, for igjen at indtage sin Plads ved Pythusene, hvortil han svarede, at hertil havde han ingen Ordre; den erholdt han nu og rykkede frem med de to Compagnier, med Ordre strax at melde sin Ankomst til Pythusene til Capitain Falkenberg.
Derefter traf jeg paa samme Sted Capitain Weyhe[8] med 2½ Compagni af 18. Regiment, og af mig udspurgt, hvorfor han ei i det mindste, da Fjenden gik tilbage, var fulgt efter, for atter at indtage sin Post i Forpostlinien, og svarede kan ligeledes ?han havde ingen Ordre, og 1 Bataillon af 6. Regiment var rykket frem for at afløse ham?. Da denne Bataillon alt næsten var naaet til Forpoststillingen, fandt jeg ingen Grund til nu at lade de omtalte 2½ Compagni af 18. Regiment rykke frem og forblev de derfor staaende.
Brigadeadjutanten havde, efterat Avnbjerg var besat, og Compagnierne Johansen og Jæger[9] vare fremme i Forbindelse med venstre Fløi og Styrken ved Kirken, truffen 1 Bataillon af 10. Regiment i Dybbøl By og en Deel af samme Regiment ved Kirken, hvor de skulde afløse Hovedposterne, og da der ingen Forbindelse var mellem Afdelingerne ved Kirken og højre Fløi, sendtes en Deel af 5. Compagni under Premierlieutenant Esmann[10] ud i en Kjæde ad Veien mod Ledet.
Efter Ankomsten til Chausseen ved Dybbøl By erholdt jeg Forpostcommandeurens Melding, at Stillingen var indtagen af de til Afløsning bestemte Afdelinger af 2. Armee Division. Adjutanten sendtes da til l. Division for at forespørge om Brigadens Afdelinger maatte gaae tilbage til Als, hvilket tillodes, og strax iværksattes efter Regimenternes Samling.
Sluttelig tør jeg ikke undlade at fremhæve, saavel Forpostcommandeuren, der ved Øster-Dybbøl sluttede sig til mig med nogle Ordonnantser, som og Brigadeadjutanten og Ordonnantsofficeren, hvilken sidste endnu efter at være saaret udførte forskjellige Hverv, for dem Ufortrødenhed og Kjækhed, med hvilken de til enhver Tit understøttede mig.
Lasson
Oberst og Commandeur
for den 1. Infanteri Brigade.
Til den 1. Armee Division
Noter:
[1] Premierløjtnant O. J. G. Johannsen, kommandør for 22. Regiments 8. Kompagni
[2] Premierløjtnant Jacob Edvard Carl Rosen, ordonnantsofficer ved 1. Brigade
[3] Oberstløjtnant Johan Arnoldus Frederik Falkenskjold, kommandør for 22. Regiment
[4] Premierløjtnant August Hyllested, 22. Regiment
[5] Oberst Frederik Georg Henrik Hirsch, kommandør for 18. Regiment
[6] Kaptajn Edvard August Ferdinand Meyeren, kommandør for 22. Regiments 1. Kompagni
[7] Kaptajn Otto Peter Traugott Grüner, kommandør for 22. Regiments 2. Kompagni
[8] Kaptajn (senere major) Peter Conrad Rasmus Weyhe, kommandør for 18. Regiments 2. Bataljon
[9] Premierløjtnant (senere kaptajn) Peter Franciscus Andres Jæger, kommandør for 22. Regiments 4. Kompagni
[10] Premierløjtnant Niels Christian Esmann, 22. Regiment senere Mjels Detachementets 2. Kompagni

Den 1. Infanteri Brigade.
Hjortespring den 24. Februar 1864.
Til den hoslagte Rapport fra Brigaden tillader jeg mig at knytte følgende Bemærkninger, som jeg anseer nødvendige til Belysning af Rapporten, uden at de passende kunde finde Plads i denne.
Af Brigaden, der var forstærket med 18. Regiment, var eet Regiment (18.) spredt over en Strækning af hen ved ¾ Miil som Vedetter, Feltvagter og Piquitter, et andet (22.) stod som Hovedposter, 1 Bataillon i Dybbøl By, 2 Compagnier ved Dybbøl Kirke og 2 ved Pythusene; det tredie Regiment (2.) var fordelt i Skandserne. Da Forposterne staae under Forpostcommandeuren og desuden vare kastede tilbage før Brigaden fik Melding om Angrebet, var det kun 22. Regiment, som havde Hovedposterne, hvorover Brigaden kunde vente at disponerer.
Da jeg imidlertid allerede ved Ankomsten til den østlige Udkant af Dybbøl By fandt Afdelinger af dette Regiment blandede med Afdelinger af 18. i Tilbagegang derfra, de fleste spredte, og hverken Regimentets Commandeur eller nogen af Bataillonscommandeurerne vare paa dette Sted, blev jeg nødt til, for at hindre en overilet Retraite og ordne Opstillingen, selv at forblive der og kunde derfor ikke indtage en Plads længere bag Midten af den hele Stilling, hvor jeg vilde havt fuldstændigere Oversigt over Forholdene; men hvorfra jeg næppe vilde kunnet have synderlig Indflydelse paa Ledelsen som Følge af de store Afstande og det for Heste vanskeligt passable Terrain. Efterat Oberstlieutenant Hirsch[1] havde overtaget Commandoen over de Afdelinger, der stode Syd for Chausseen, tog jeg Plads mellem Øster Dybbøl og Dybbøl By, for at lede Fægtningen paa den midterste Deel af Stillingen, idet jeg formodede, at Oberstlieutenant Falkenskjold[2] og Bataillonscommandeurerne af 22. Regiment samt den ene af 18. (Capitain Weyhe[3]), vare paa høire Fløi.
Paa Grund af det foranførte, og da Ordonnantsofficeren strax efter Ankomsten til Kjæden saaredes, var det mig umuligt fuldstændigt at oversee Fægtningen paa højre Fløj eller at overtage Ledelsen af denne. I den hoslagte Rapport fra Brigaden har jeg derfor kun anført hvad jeg selv har seet eller hvad der er meldt mig paa Stedet af hvad der passerede, og jeg kan derfor ikke udjævne de Uoverensstemmelser, der findes i de forskjellige Rapporter fra Regimenterne og Bataillonerne, der vare paa Forpost, og som ligeledes følge hoslagt; men jeg maa indskrænke mig til at supplere og berigtige nogle Enkeltheder deri.
Da det 22. Regiment ikke i sin Rapport har omtalt det Tab, det har lidt i Fægtningen, udbad jeg mig Oplysning herom, og den derved foranledigede Beretning fra Regimentet følger derfor særskilt. Tabslisten for Brigadestaben er indsendt, den fra 22. Regiment er ikke indkommen men skal blive eftersendt, 18. Regiments bliver formodentlig indsendt gjennem den 2. Infanteri Brigade.
Lasson
Brigadecommandeur
Noter:
[1] Oberstløjtnant Frederik Georg Henrik Hirsch, kommandør for 18. Regiment
[2] Oberstløjtnant Johan Arnoldus Frederik Falkenskjold, kommandør for 22. Regiment
[3] Major Peter Conrad Rasmus Weyhe, kommandør for 18. Regiments 2. Bataljon

Viser 2 emner.