1864-Arkivet

‹ Ét niveau op

Pladskommandanten i Sønderborg – premierløjtnant Holstein

Rapport ved fungerende pladskommandant i Sønderborg premierløjtnant Annius Christoffer Nicolai Wohldt von Holstein vedrørende forholdene i Sønderborg under kampen den 29. juni 1864 og den efterfølgende evakuering af Als.

Rapport
fra Premierlieutenant A.C.N.W. Holstein Ordonnantsofficeer, fungerende til sidst som Pladscommandant i Sønderborg, over Fægtningen og Retraiten i og fra Sønderborg.

Ifølge Divisionens modtagne Ordre, undlader man ikke tjenstligst at afgive følgende Rapport.

Omtrent Kl. 2½ Onsdag Morgen den 29de f. M. begynde Beskydningen fra tvende fjendtlige Skandser i Dÿppel Stillingen, paa Sønderborg By, Slottet, Kirkebatteriet og Møllebatteriet. Projektilerne bleve kastet, hvad Sønderborg By anbelanger, til den mellemste Deel af Byen.
Beskydningen paa vores Stilling vedvarede omtrent i 2½ Time, hvad Kirkebatteriet anbelanger svarede samme, saameget som undertegnede kunne igttage med raskhed og ret god Virkning, indtil Artilleriet maatte forlade Skansen for ikke at blive omgaaet af Fjenden, som kom nord fra langs Stranden i Løbegravene paa Als Siden.

Omtrent Kl. 5 ¼ efter at jeg flere Gange havde været norden for Byen ved Møllerne paa Bakkerne og iagttaget vore Troppers Tilbagegang over Ulkebøl, Vollerup, Sundsmark ad Klintinge til, red jeg igjennem Sønderborg By ned til Slottet hvor jeg antraf Capitain Vaubel med 2de Compagnier af 10de Regiment, og blev af samme indstændig anmodet om at søge Major Gedde ( som man formodede maatte være oppe ved Møllerne), da Capitainen ikke vidste om han skulle blive eller afmarchere, jeg ilede op til benævnte Steder, men fandt intet Spor af Majoren.

Efter ved at ride igjennem Byen og havde givet Ordre til den Detacherede Pladscommandantskabs Vagt i den nordre Deel af Sønderborg, nu at inddrage Posterne og at afmarchere, hvilken Ordre tillige gjaldt de Tilbage blevne Feltpoliti Gendarmer at slutte sig til Vagten og drage samlet af Colonneveien bagom Apotheket til Sønderborg Ladegaard og af Sønderskov til, begav jeg mig til Slottet, men fandt hele Styrken afmarcheret.

Klokken var bleven 6, Tirallieurfægtningen begyndte nu i den nordvestlieg Deel af Byen ved Skibsverftet, Havbogade i skraa retning ad Søndergaden henimod den sydøstlig midtere Deel af Byen og igjennem Storgaden til uden for den østlige Deel af samme, hvor Fægtningen ophørte og en Deling af 10de Regiment, paa omtrent 50 til 60 Mand formeret i Tirallieurkjede standsede, omtrent ¼ Time, uden at blive, paa dette Sted, angrebet af Fjenden. Derpaa trak denne Styrke sig i Forening med mig Norden om Ladegaarden af Sønderskoven til og igjennem samme til Skovridergaarden (Forstraad Ulricks Bolig), her viste jeg dem en Skovvei, syd igjennem Skoven, ned af Strandkanten til, for at opsøge et Compagni af deres Regiment, under Capitain Lorenzen, som jeg vidste havde besat den sydelige Deel af Sønderskoven. Nogle Saarede af 10de og 5te Regiment, af hvilket sidste, en deling, med megen Udholdenhed deeltog i Kampen i den nordlige Deel, og norden for Sønderborg, fik jeg lagt paa Vogne i ovenomtalte Skovridergaard, og sendt over Høruphav og videre.

I Høruphav opholdt jeg mig 4 Timer, for at iagttage vore Troppers Tilbagetog, af hvilke ingen kom mere den Vei, men hørte jeg nu en meget stærkt Færdsel af mange Vogne, der hurtig kom kjørende fra Sundsmark og Klintinge Veien, norden om Lambjerg ? Indtægt og antog jeg strax, at det maatte være Fjenden, der paa Vogne ankom for paa hurtigst muligste Maade, at afskjære endeel af vore Tropper paa Retraiten.
Kort efter hørte jeg en meget stærk Tirallieur Ild i Skoven, hvilke vedvarede omtrent 1 ¼ Time, og er det høidt sandsynlig: at Capitain Lorentzen af 10de Regiment med sit Compagni ved Retraiten fra den sydlige Deel af Sønderborg gjennem Stenholt til Lambjerg ? Indtægt er beleven taget til Fange.
Imellem Maibøllegaard og Mintebjerg stødte jeg til Køen af vores Tropper.

Jeg red atter tilbage ad Hørup Præstegaardskov til, og fra en Høi opdagede jeg en Officeer,med omtrent 50 Mand der drog langs Stranden i østlig Retning og viiste det sig, at være Premierlieutenant Snerting, der havde opsamlet en Deel Marudeurer. Ved hans Tilraab, der befandt sig nogle 100 Alen sønden for mig, undgik jeg en Deel preussiske Tirailleurer, der kom i nordvestlig Retning og søgte at afskjære mig.

Faaborg den 4de Juli 1864.
Holstein
Premierlieutenant
Ordonnantsofficeer.

Viser 2 emner.