1864-Arkivet

‹ Ét niveau op

6. Kompagni – kaptajn Thesen

Rapport ved kompagnikommandør kaptajn Carl Albert Thesen vedrørende 10. Regiments 6. Kompagnis deltagelse i kampen den 29. juni 1864.

Rapport
fra 10. Infanteri Regiments 6. Kompagni over dets Deeltagelse i
Fægtningen paa Als den 29. Juni 1864.
Kompagniet som stod paa Forpost havde, ifølge Ordre, ved Mørkets Indtrædelse opløst det hele i Kjæde i Løbegravene, højre Fløi noget tilhøire foran Baadsagerbatteri, hvor vi havde Forbindelse med 5. Regiment og venstre Fløi til Slugten hvor det lille hvide Huus ligger, hvor vi havde Forbindelse med Regimentets 8. Kompagni.
Natten gik rolig hen og Intet tydede pas, at en Overgang af Fjenden var ivente. Kl. 1½ lod jeg, ifølge modtagen Ordre, fra Bataillonskommandeuren, Major Glahn, 2 Delinger gaa enkelt Mand ad Gangen tilbage til Kommunicationsgraven som Reserve, men næppe var Alt her brag i Orden førend en stærk Kanon og Geværild lød oppe fra Arnkilsøre, hvorfor jeg strax lod Alle træde under Gevær og alt ordne paa befalet Maade for at afvente nærmere Ordre.
At Overgangen var lykkedes blev man snart overtydet om ved at høre den heftige Skydning og saa den stærke Krudtdamp som steg op fra Rønhave Skoven, ligesom ogsaa Baunerne omtrent samtidig hermed bleve tændte. Imidlettid nærmede Fægtningen sig os og da der viste sig stærke Kolonner med Kjæde foran samt Masser af fjendtlig Infanteri som kom frem ad Løbegravene og langsmed Stranden, som vistnok var altfor tidligt forladt af 5. Regiment, trak vi os tilbage med de to foranværende Delinger som stode i Løbegravene og samlede det hele Kompagni i Kommunicationsgraven. Ankommen her, erholdt jeg noget efter Ordre til at rykke frem og besætte Baadsager Batteri med de derværende Løbegrave og det Hegn som løber fra Batteriet og langsmed Vejen til Baadsagergaard. Batteriet, som alt tidligere var forladt af Artilleriet, blev besat med to Delinger og nævnte Hegn med 1 Deling og 1 Deling holdtes som Reserve i Kommunicationsgraven; Delingen bagved Hegnet (Lieutenant Gerstenberg) gav jeg derefter Ordre til at gaa frem over Marken til det nærmest foranliggende Hegn, for om muligt at standse Fjenden, da hele Terrainet foran os var forladt af vore Tropper; denne Stilling holdt Delingen i nogen Tid, men Fjendens Fremtrængen og heftige Ild nødte dem snart til at gaa tilbage, især da de bleve beskudte i venstre Flanke fra Løbegravene som var stærkt besat af Fjenden. En almindelig Tilbagegang fandt nu Sted og herved lykkedes det Fjenden, som havde omgaaet Batteriet, at tage en Del af Besætningen tilfange. Tilbagegangen fortsattes nu igjennem Kommunicationsgangen til Møllehøiderne Nord for Sønderborg, samt til Byens nordlige Udkant, som besattes. Her holdtes Fægtningen staaende i længere Tid mod en betydelig Overmagt, som desuden førte 2 Stk. Felt skyts med sig; men da der kom Melding om, at Fjenden stod i Kirkealleen omtrent 2 Kompagnier stærk og vi saaledes vare omgaaede i vor venstre Flanke, gav Bataillonskommandeuren os Ordre til at vi skulde trække ud af Byen i Retning af Sønderskoven. Ved denne Leilighed skal jeg ikke undlade at bemærke, at mange Slesvigere forblev i Byen, hvor de havde forstukket sig i Husene og saaledes frivillig lode sig tage tilfange, saa at Kompagniet efter de tidligere lidte Tab kun talte c. 50 Mand da vi kom udenfor Byen; med disse fortsattes nu Tilbagetoget i Forening med 4. Kompagni til Sønderskoven, paa hvilken Strækting der blev taget flere Stillinger, over Klintinge, Lambjerglund og Lambjerg Indtægt til Hørup Hav, hvor vi ankom omtrent Kl. 10½ Formiddag og overgave os til Fjenden, som stod her 2 Batailloner stærk med flere Kanoner.
Sluttelig bemærkes, at Officerer, Underofficerer og troblevne Menige alle have gjort deres Pligt efter bedste Evne. 
Tjenstligt
Thesen
Kapitain og Kommandeur
for 10. Infanteri Regiments 6. Kp.
Til
Det 10. Infanteri Regiment.