1864-Arkivet

‹ Ét niveau op

2. Bataljon – major Weyhe

Rapport ved major Peter Conrad Rasmus Weyhe om 18. Regiments 2. Bataljons deltagelse i kampen den 29. juni 1864. Rapporten er på anmodning først indsendt den 30. maj 1869.

Fra Oberst Weyhe, Chef for 3. Bataillon.

Helsingør den 30. Mai 1869.
I Anledning af Hr. Oberstens Skrivelse af 28. dennes, skal jeg herved meddele hvad jeg endnu er istand til at erindre om Begivenhederne paa Als den 29. Juni 1864, for 18. Infanteri-Regiments 2. Bataillons Vedkommende.
Bataillonen blev allarmeret om Morgenen omtrent mellem Kl. 2 og 3 og samledes ved Ulkebøl Præstegaard. De to Kompagnier, Kapitain Vollvartz og Premierlieutenant Benzon, bleve af Brigadekommandeuren, Oberst Kauffmann, detacherede ad Veien, som fra Ulkebøl gaaer imod Nord. De andre 2 Kompagnier – Kapitain Nielsen og Kapitain Madsen – med hvilke jeg selv fulgte, gik ifølge Brigadekommandeurens Ordre fremad Veien til Kjær By og derefter ad den Vei, som fra denne By gaaer imod Nord i Retning af Rønhave Skov.
Efter at være kommen noget frem ad denne Vei, traf jeg Oberst Faaborg, som gav mig Befaling med de to Kompagnier at rykke frem i vestlig Retning. Kompagniet Nielsen rykkede ind i den sydlige Del af Skoven og Kompagniet Madsen frem i Terrainet tilvenstre af denne selv opholdt jeg mig ved Blænkerkjæden midt imellem begge Kompagnier hvor Kjæderne stødte sammen. Da Fjenden nu viste sig rykkende frem fra Vest (Kysten) imod Øst (altsaa imod os) tog Kompagniet Nielsen Stilling i den vestlige Grænse af Skoven og Kompagniet Madsen Stilling langs en Jordvold, som udgik i sydlig Retning fra Skoven.
Her udviklede sig nu en levende Fægtning og da Fjendens Ild, foruden at være frontal blev krydsende ind fra høire Flanke – jeg antager paa Grund af at den højre Fløi var trykket tilbage – maatte denne Stilling opgives.
Den næste Stilling blev noget længere tilbage med Kompagniet Nielsen i Skoven og Kompagniet Madsen ved en Jordvold som gik i nordlig – sydlig Retning, altsaa parallel med den første Stilling. Denne Stilling maatte ligesom den forrige, efter nogen Tids skarp Fægtning forlades af samme Grund som den første Stilling, idet Fjendens Ild ikke blot var frontal, men ogsaa blev flankerende.
Den 3. Stilling blev et Par Hundrede Alen længere tilbage, analog med den opgivne. Kompagniet Nielsen i Skoven, Kompagniet Madsen med 1 Deling fra Skoven til en, perpendiculair paa vor Stilling løbende Jordvold med levende Hegn, 3 Delinger paa den anden Side af denne Jordvold. I denne Stilling var det, at jeg og en Deel Mandskab faldt i Fjendens Vold, idet nemlig at Kompagniet Madsens 3 Delinger, som skulde staa bag Jordvolden – som gaaet i Nordlig-Sydlig Retning – tilvenstre (syd for) af den Jordvold, som gaaer i Retning Vest-Øst, havde forladt denne Stilling uden mit Vidende. Derved blev det muligt for Fjenden, skjult af Jordvolden med et højt levende Hegn, som gaaer i Retning Vest-Øst at kunne komme ubemærket frem og pludseligen tage vor Stilling i Flanken og Ryg. Jeg antager, at ved dette Tidspunkt maa Klokken omtrent have været 5, dog er jeg ikke istand til derom at kunne udtale noget bestemt.
Hvorledes Begivenhederne senere stillede sig, kan jeg selvfølgelig ikke vide noget om.
Til lettere Forstaaelse vedføier jeg omstaaende Tegning.
Weyhe
Oberst,
Chef for 3. Bataillon.
Til Høivelbaarne
Hr. Oberst Lundbye.
Kommanddur af Dannebroge p.p. Chef for 26. Bataillon.

Viser 2 emner.