1864-Arkivet

‹ Ét niveau op

6. Kompagni – premierløjtnant Madsen

Rapport ved premierløjtnant af Infanteriets Krigsreserve Johan Christian Claudius Madsen over 3. Regiments 6. Kompagnis deltagelse i kampen den 29. juni 1864.

Fægtningsrapport
fra 3. Infanteri Regiments 6. Kompagni om dets Deeltagelse i Fægtningerne i Kjær
og under Retraiten mellem Ulkebøl og Hørup Kirke den 29. Juni 1864.

Natten mellem 28. og 29. Juni, medens det samlede Regiment laa i reserve for Alssundsstillingen i Barakkeleiren ved Vollerup hørtes ved Midnat Kanonaden tiltage ved Sundet, især i nordlig Retning. Kl. mellem 1 og 2 allarmeredes Kompagnierne, som faa øjeblikke efter afmarcherede fra Leiren til en Mark syd for Ulkebøl, hvor Regimentet formeredes i Bataillonskolonner. K2¼ a 2½ hørtes Geværskud i Retning af Rønhave og efterat først Regimentets 2. Bataillon var beordret frem i nordlig Retning mod Kjær fik kort efter 1. Bataillon samme Ordre. Afmarchen skete i Sections-kolonner (1. Kompagni i Teten og 6. i Queuen) ad Ulkebøl-Kjærveien. Skydningen trak nærmere og ved Ankomsten til Kjær viste det sig, at Fjenden var trængt frem til omtrent Midten af denne By, hvor nogle Bygninger og tætte Hegn vare tæt besatte af fjendtligt Infanteri, Kl. var omtrent 3½. De tre forreste Kompagnier udviklede hurtigt og stormede flere Hegn, navnlig paa den venstre Side af Veien, men i en større Gaard, og bag nogle i sammes Nærhed værende Hegn og Stengjærder var det lykkedes Fjenden at sætte sig fast og gjøre en haardnakket Modstand. 6. Kompagni, som havde gjort Holdt paa Veien, med Front mod Vest, var beordret til at danne Reserve for 5. Kompagni, der havde taget Stilling og gik frem paa venstre Side af Veien. Gaarden laa paa Veiens høire Side. Efter faa Øieblikkes Forløb sporedes den fjendtlige Ild at blive stærkere, navnlig fra den ovenfor nævnte Gaard og et til samme stødende uoverskueligt Stengjærde. Dette, saavelsom Gaarden, blev fra en nærliggende Gyde beskudte af omtrent 1 Deling af 18. Infanteri-Regiment, men da det maatte anses af Vigtighed at kaste Fjenden ud af denne Stilling beordrede Regimentskommandeuren Kompagniet til at foretage et Bajonetangreb paa Samme. Dette Angreb skete i den Fjendtlige Stillings Front med 1. Deling under svensk Lieutenant Berzelius og 2. Deling under Officersaspirant Sergeant Jacobæus, hvilke desværre begge faldt næsten i samme Øieblik, som de naaede hen til Gaarden og Hegnet, hvorfra den heftigste Ild vedligeholdtes. Angrebet afsloges. 3. og 4. Deling beordredes nu, da Øieblikket var alvorligt og vigtigt, frem langs selve Veiens Hegn for under Lieutenant Buchhave at beskyde Gaardens Facade, der vendte imod Veiene, og eventuelt foretage et Bajonetangreb fra denne Side; men det lykkedes kun for et Øieblik at fordrive Fjenden fra den mod Veien liggende Blomsterhave ind i selve Gaarden, fra hvis Vinduer og Døre der nu aabnedes den heftigste Ild mod de paa selve Veien og paa venstre Side af samme værende Delinger af 6. Kompagni, samt af 1. Kompagni (der havde mistet to af sine tre Officerer).
I det næste Øieblik var det lykkedes Fjenden at besætte et Øst for Gaarden beliggende Hegn og herfra beskødes nu Kompagniets først fremsendte to Delinger i høire Flanke og Ryg. Den brave Lieutenant Buchhave, der med Ro og al den Orden, som Omstændighederne tillod, havde ført sine Folk frem langs Veien, faldt desværre ogsaa ud for Gaardens Facade, hvor en Del Fjender løb ud paa Veien og raabte Pardon, men desuagtet skjød. Med et Par Sectioner forsøgtes endnu et Angreb mod en lille Aabning mellem Gaarden og Hegnet, men da det tæt ved samme kom til et Haandgemæng, samtidig med at Fjenden stødte et Stykke Muur ud i Gaardens Østlige Gavl, og herfra aabnede en voldsom Ild, maatte Angrebet opgives.
Omtrent Kl. 4 – 5 gaves Signalet til at gaae tilbage.
Under Tilbagetoget fik Kompagniet Ordre til at gøre Holdt nord for Ulkebøl Kirke, for i Forening med 5. Kompagni at indtage en Stilling fra Ulkebøl mod Nord til Augustenborg Fjord og danne Arrieregarden for høire Fløi. Kl. omtrent 6 stod Kompagniet i en Fægtningsstilling med Front mod Vest, høire Fløi til Fjorden, venstre Fløi i Forbindelse med 5. Kompagni i Nærheden af Ulkebøl Skole. Efter mindre end en halv Times Forløb angrebes Kompagniet af fjendtlige Tirailleurer, der trængte frem gjennem nogle foranliggende Rug- og Hvedemarker op ad Kjær-Ulkebøl Veien. Terrainet var gjennemskaaret af Vandløb, siid Eng og Krat og da paa Grund heraf Retraiten mod Spang Bro var vanskelig, maatte Stillingens yderste høire Fløi, der var besat med omtrent l½ Deling under unge Førere, hurtigt beordres tilbage for ikke at blive afskaaret. Uagtet en velrettet Ild fra Kompagniets venstre Fløi samt fra 5. Kompagni bragte Fjenden til et Øieblik at standse i Ulkebøl, fortsattes Tilbagetoget paa høire Fløi dog saa hurtigt, at Mandskabet kom længere tilbage end nødvendigt, og herved skete det, at en Deel Folk af Kompagniet under Retraiten stødte til det bagved værende 2. Kompagni.
Med Resten af Kompagniet, omtrent 50 Mand trak Kompagnikommandeuren sig fægtende tilbage ad Sønderborg-Augustenborgveien over Spang Bro, ad Vollerup til, medens enhver Dækning langs Veien benyttedes til at standse Fjendens Fremrykning. I den østlige Del af Vollerup sluttede Kompagniet sig til 5. Kompagni, og under Kapitain Svanes Ledelse fortsattes nu Tilbagetoget, stadig fægtende, men mindre heftigt, indtil Hørup Kirke, hvor den raske Forfølgning ophørte omtrent Kl. 8½.
Kompagniet maa dernæst beklage Tabet af 3 modige og flinke Førere: Lieutenanterne Buchhave og Berzelius samt Frivillig, Officersaspirant Jacobæus, der alle haardt saarede faldt i Fjendens Hænder under Angrebet i Kjær; desuden af:
2 Korporaler, saarede
3 Underkorporaler,
1 Spillemand (Reservehornblæser)
og 40 Menige,
hvoraf – som vedlagte Tabsliste udviser – 2 Underofficerer, 1 Underkorporal, 1 Spillemand og 12 Menige ere saarede indbragte til vore Lasaretter, medens Resten – som saarede – ere falden i Fjendens Hænder.
Kompagniets Befalingsmænd. og Menige viste i det Hele taget Mod under Angrebet, særlig maa fremhæves:
Lieutenant Buchhave ? saarede og fangne
Aspirant, Sergeant Jacobæus
Nr. 331 Underkorporal Jens Olufsen (saaret og indbragt til vor Ambulance)
Nr. 21 Korporal Jensen
Nr. 19 Korporal Clausen (saaret og indbragt til vor Ambulance)
Nr. 227 Underkorporal Basse
Nr. 25 Underkorporal Pedersen
Nr. 261 Korporal Gustav Ulstad
Nr. 337 Underkorporal Frederik Rasmussen
Nr. 587 Menig Hans Peter Nommesen
Nr. 283 Menig Lars Peder Andersen (saaret og indbragt til vor Ambulance)
Nr. 347 Menig Hans Christensen
Nr. 653 Menig Peder Thorsen (saaret og indbragt til vor Ambulance)
Nr. 73 Menig Niels Hansen
Nr. 127 Menig Peder Nielsen
Nr. 112 Menig Peder Nielsen
Nr. 165 Menig Søren Pedersen
Nr. 675 Menig Christian Jensen, samt desuden
de frivillige o/c 2 Andersen og o/c 3 Frederik Hintz.

Foruden de her nævnte tillader Kompagniet sig for Mod og Rask ned at fremhæve Lieutenant Bilsted af Regimentets 3. Kompagni, som var bleven tilbage i Ildlinien og der ydet 6. Kompagni god Tjeneste efterat de fleste af dettes Førere vare faldne.

Kantonnement Bøiden, den 1. Juli 1864.
Madsen
Premierlieutenant og Kompagnikomm.

Til 3. Infanteri Regiment.