1864-Arkivet

‹ Ét niveau op

3. Regiment – oberstløjtnant Mathiesen

Rapport ved regimentschef oberstløjtnant Hagen Waldemar Mathiesen over 3. Regiments deltagelse i kampen den 29. juni 1864.

Rapport
fra det 3. Infanteriregiment over dets Deeltagelse i Fægtningen
paa Kjær Halvø den 29. Juni 1864.

Den 29. Juni Morgen Kl. 3 stod Regimentet paa Alarmpladsen. Kl. henimod 4 modtoges Brigadens Befaling til at lade en Bataillon rykke frem over Ulkebøl: 2. Bataillon under Kapitain Krabbe beordredes til at udføre denne Bevægelse.
Da Kapitain Krabbe tilligemed Bataillonsadjutanten Seoondlieutenant Hindenburg begge ere indbragte som Saarede, kan Regimentet ikke give nogen Beretning om Bataillonens Deeltagelse i Fægtningen, men det kan ikke med Taushed forbigaa en almindelig Omtale, som med Anerkendelse fremhæver 2. Bataillonens Fremrykning og heldige Indgriben i Fægtningen, hvilket iøvrigt var at vente under en saa energisk og kyndig Bataillonskommandeur som Kapitain Krabbe og saa kraftige og indsigtsfulde Kompagnikommandeurer som Kapitain Fogh og Premierlieutenanterne Hansen, Drastrup og Falkenskjold.
For Detail Terne i Fægtningen undlader Regimentet ikke at vedlægge Kompagniernes Rapporter, Omtrent Kl. 4½ modtog Regimentet Brigadens Ordre til, med den tilbageværende 1. Bataillon over hvilken Kapitain Schønning var til delt Kommandoen, at rykke frem over Ulkebøl og Kjær mod Rønhave. Ankommet til Ulkebøl modtog Regimentet Divisionsgeneralens Ordre til om muligt at kaste Fjenden ud af Kjær, hvis nordre Deel han alt syntes at have inde. Under Fremrykningen stødte Regimentet sammen med Kommandeuren for 18. Infanteriregiment, Major Lundbye og enkelte Afdelinger af dette Regiment.
Da 1. Bataillon, i Nærheden af Synsmandens Gaard i Kjær, var kommen indenfor den fjendtlige Ildvirkning, beordredes 1. Kompagni til at udvikle sig i Kjæde tilvenstre af Veien og 2. Kompagni tilhøire; da Modstanden var meget stærk til venstre af Veien afgaves 5. Kompagni en kort Tid som Soutien for 1., men maatte atter trækkes ind paa Veien, da Forholdene var af den Natur at en Gennembryden af vor Linie ad Veien, der fører gjennem Kjær, hvert Øieblik kunde ventes. Under disse Forhold kunde en staaende Fægtning ikke være tilraadeligt; de to i Kjæde værende Kompagnier beordredes til hurtig Fremrykning. Under denne Bevægelse, som udførtes med en Kraft, Sikkerhed og Sammenhold, som særlig fortjener at nævnes, blev 1. Kompagnies Kommandeur, Premierlieutenant Walther og hans Næstkommanderende, Secondlieutenant Schlegell dødeligt saarede; Regimentet har i disse Officerer lidt et føleligt Tab: i Premierlieutenant Walther af en Officer, der var ligesaa afholdt som han var fremtrædende som Fører.
Pas denne Maade lykkedes det at kaste Fjenden tilbage til henimod den nordlige Deel af Kjær, men der indtraadte en bestemt Standsning i den fremadgaaende Bevægelse foran en Gaard, som antages at ligge lige Vest for den Vei som fra Kjær fører op til Ulkebøl-Nørremark. Gaarden og de tilliggende Gjærder vare meget stærkt besatte og Forstærkning saaes jævnlig at strømme til; 6. Kompagni under Premierlieutenant Madsen beordredes derfor til at storme Gaarden – fra hvilken det stod i meget ringe Afstand – i Forbindelse med enkelte Afdelinger af 18. Inf. Regiment, der førtes frem under Major Lundbyes kraftige Ledelse. Stormen udførtes og den udførtes med Kraft og med Bravour til samme Tid som de i Kjæde til Siderne opløste Kompagnier ligesaa tappert og ligesaa kraftigt kastede sig over de tæt besatte Gjærder; men Anstrængelsen var forgæves, Angrebet blev slaaet tilbage; Fjenden maa imidlertid have lidt meget føleligt, da han intetsomhelet Tegn viiste til at benytte den vundne Fordel, skjøndt der stedse saaes nye Forstærkninger at rykke ind i Gaarden. Kampen havde været haard, vore Folk havde været tæt inde baade paa Gaarden og paa Gjærderne, der var kæmpet Mand imod Mand paa mange Punkter; Mandskabets Stemning var saaledes, at der endnu kunde være gjort en sidste Anstrengelse med Udsigt til at det kunde lykkes; men jeg besluttede at tiltræde Tilbagetoget for den voxende Overmagt, saameget mere som den venstre Fløi, ikke var støttet. Klokken kan have været mellem 5½ – 6 da jeg sendte mundtlig Melding til Divisionsgeneralen at jeg havde begyndt at trække mig tilbage. Bataillonen trak sig meget langsomt ud af Ilden og uden paa nogen Maade at blive trængt af Fjenden, der ikke saaes at forlade den Stilling i hvilken han havde modtaget Angrebet. Under hele denne heftige Kamp var Bataillonskommandeuren, Kapitain Schønning, tilstede paa ethvert Punkt der kunde synes mest truet og han udviklede en Energi, activitet og Indsigtsfuldhed, der fortjener særlig Paaskønnelse.
Ifølge Brigadens Ordre gav Regimentet, efterat være raillieret ved Ulkebøls vestre Udkant, Befaling til at besætte strækningen mellem Ulkebøl-Kirke og Augustenborg-Fjord i to Træfninger. 1. Bataillon i 1. Træfning og 2. Bataillon, der nu kommanderedes af Kapitain Fogh, i Hovedreserve henimod Vollerup. Regimentet blev angrebet i denne Stilling og trak sig langsomt tilbage til det var kommet Øst for Vollerup, de Fjenden efterhaanden tabtes af nært Sigte. Regimentet fulgte nu sin befalede Retraitelinie over Hørup-Kirke, Maibøl, Mintebjerg, Lebøl, Fjelby og Skovby til Kegenæs. Skjøndt det var vanskeligt at holde Forbindelse med 18. Infanteriregiment, da al Udsigt saagodtsom var afskaaean ved de levende Hegn og disse forhindrede Udvikling til Siderne af Veien, troer Regimentet at være gaaet tilbage i omtrentlig Høide med 18. at dømme efter de to Positioner fra hvilken der blev skudt med Kanoner. Ved Fjeldby modtog Regimentet Ordre til at gjøre Holdt for at optage Bataillonen af det 6. Infanteriregiment, som ventedes Nord fra og ved Afkomsten til Skovby at besatte denne i to Træfninger for dernæst, naar 18. Infanteriregiment var gaaet igjennem at gaae tilbage over Draget, hvilket Alt udførtes efter Ordren.
Rapporter fra Kommandeuren for 1. Bataillon og fra Kompagnierne giver Regimentet sig den Ære at vedlægge ligesom hoslagte at fremsende Tabsliste in duplo.
Regimentet tillader sig ærbødigst at indstille til at benaades med Dannebrogsmændenes Hæderstegn:
Kapitain Otto Abort Sohønning; Ridder af Dannebroge til at udnævnes til Ridder af Dannebrog:
Premierlieutenant Madsen,
Premierlieutenant Lundbye,
til at benaades med Dannebrogsmændenes Hæderstegn:
Foureer, Sergent Julius Thomsen af 3. Kompagni
Efternævnte Officerer, Underofficerer, Menige p.p., der have udmærket sig under Kampen fremhæves og indstilles eventuelt til at hædres med Tapperhedsmedaillen:

Af Regimentsstaben:
Secondlieutenant Louis Gerlach, Regimentsadjutant.
Overspillemand af 1. Kompagni Christian Emil Lottenburger, tjenstgørende Stabshornblæser
Cantinesoldat hos Overlægen Nr. 312 Hans Rasmussen
Menig Nr. 180 Rasmus Nielsen af 1. Kompagni Ordonnantser
Menig Nr. 218 Jens Sørensen af 4. Kompagni
Menig Nr. 128 Rasmus Jørgensen af 7. Kompagni
Menig Nr. 89 Jens Petersen af 8. Kompagni
Officersoppasser, Trainkusk Nr. 134 Ole Petersen.

Af 1. Batailion:
Staben: Menig Nr. 492 Henrik Larsen af 2. Kompagni
Menig Nr. 162 Søren Jespersen af 5. Kompagni
Menig Nr. 215 Hans Nielsen af 6. Kompagni

1. Kompagni:
Kommandersergent Jacobsen
Officersapirant Møller
Fourer, Sergent Schlichting
Underkorporal Nr. 361 Thomas Jensen
Menig Nr. 269 Peter Hansen
Menig Nr. 371 Mathias Poulsen
Menig Nr. 519 Jens Larsen

2. Kompagni:
Kaptain Moltke, Ridder af Dannebroge
Secondlieutenant Jensen, Dannebrogsmand
Sergent Carl Husen
Underkorporal Nr. 36 Hansen
Svensk Frivillig Jacob Theodor Bark
Frivillig Menig O/c Nr. 4 Andersen
Menig Nr. 168 Petersen
Menig Nr. 412 Rasmussen

5. Kompagni:
Kapitain Svane, Ridder af Dannebroge
Menig Nr. 68 Andersen
Menig Nr. 290 Frederiksen
Underkorporal Nr. 470 Fodby
Menig Nr. 38 Jensen

6. Kompagni:
Secondlieutenant Buchhave
Secondlieutenant Berzelius af den Kongl. Svenske Armee
Officsraspirant Jacobæus
Underkorporal Nr. 331 Olufsen
Korporal Nr. 21 Jensen
Korporal Nr. 19 Clausen
Underkorporal Nr. 227 Basso

6. Kompagni:
Underkorporal Nr. 25 Pedersen
Korporal Nr. 261 Ulestad
Underkorporal Nr. 337 Rasmussen
Menig Nr. 587 Nommesen
Menig Nr. 283 Andersen
Menig Nr. 347 Christensen
Menig Nr. 653 Thorsen
Menig Nr. 73 Hansen
Menig Nr. 127 Nielsen
Menig Nr. 112 Nielsen
Menig Nr. 165 Pedersen
Menig Nr. 675 Jensen
Friv. Menig O/c 2 Andersen
Friv. Menig O/c 3 Hintz

Af 2. Bataillon
Staben: Hornblæser Havdrup

3. Kompagni:
Secondlieutenant Bilsted
Secondlieutenant La Cour
Secondlieutenant Hansen
Kommandersergent Olsen
Underkorporal Barsøe
Menig Nr. 59 Petersen
Menig Nr. 73 Jensen
Menig Nr. 341 Jensen
Menig Nr. 583 Schmidt
Menig Nr. 339 Johansen
Menig Nr. 55 Jensen
Menig Nr. 117 Hansen
Menig Nr. O/c 6 Bang
Underkorporal 395 Jensen

7. Kompagni:
Premierlieutenant Drastrup, Ridder af Dannebroge
Secondlieutenant Færch

Rapport over 2. Bataillons Deeltagelse i Kampen og Indstilling til Udmærkelse derefter, anmoder Regimentet om at maatte eftersende naar Bataillonskommandeuren, Kapitain Krabbe vil se sig istand til at afgive saadan.

Bjerne den 2. Juli 1864

Matthiesen
Oberst lieutenant , Regimentakommandeur.

Til
Den 2. Infanteribrigade.

Viser 2 emner.