1864-Arkivet

‹ Ét niveau op

2. Brigade (3. & 18. Regiment) – oberst Kauffman

Rapport ved brigadechef oberst Heinrich August Theodor Kauffmann om 2. Brigades deltagelse i kampen den 29. juni 1864. 2. Brigade udgør den danske hovedreserve, der indsættes i de afgørende kampe omkring landsbyen Kær.

Rapport
fra den 2. Infanteri-Brigade over sin Deeltagelse i
Kampen den 29. Juni paa Als.
Den 2. Infanteri-Brigade havde efter Vaabenhvilens Udløb indtaget Reservestillingen paa Ulkebøl-Halvøen bag den 6. og den 4. Brigade, der holdt Alssunds-Stillingen besat respective søndenfor Kjærvig med det 10. og 5. Inf. Regiment og nordenfor Kjærvig med det 4. Inf. Regiment.
Brigaden laa med det 3. Inf. Regiment i Barakleiren ved Vollerup, med det 18. Inf. Regiments 1. Bataillon i Barakkerne ved Sundsmark og dets 2. Bataillon i Ulkebøl samt en til Belægning indrettet Staldbygning ved Vollerup. Brigadens Stabsqvarter var i Gaarden paa Sønderborg-Augustenborgveien strax Øst for Sundsmark Barakkerne.
Alarmpladserne vare befalede saadan:
3. Inf. Regiment paa det Sted, hver Ulkebøl Sundsmark-Veien ekjærer Vejen til Augustenborg.
1. Bataillon af det 18. Inf. Regiment ved Sundsmark Barakkeleir og den 2. Bataillon ved Morgenstjernes Gaard i den nordvestlige Udkant af Ulkebøl.
En Styrke af omtrent 1 Bataillon var dog hver Nat kommanderet til Arbejde i Stillingen og ved en Allarmering henvist til at samle sig ved Veisammenstødet søndenfor Kjærvig østfor Fiskebeekgaarden. Det var i den paagældende Nat Størstedelen af det 18. Inf. Regiments 1. Bataillon, som var paa Arbejde, og som altsaa havde den sidst omtalte Allarmplads.
Da Kl. var 2¼ Morgen den 29. Juni meldte Posten udfor Brigadekvarteret, at der hørtes stærk Artilleriild mod Nord og faa Øieblikke derefter, at Baunerne vare tændte.
Brigaden beordrede strax Afdelingerne paa Allarmpladsen og begav sig dernæst til Ulkebøl, for at modtage Divisionens Befalinger. Kl. var vel 3, da Brigaden modtog Ordre til med et Regiment at understøtte det 4. Inf. Regiment, der, ifølge de indkomne Meldinger alt havde opgivet Arnkilsøre, hvor, efter en udført Overgang Fjenden havde vundet Fodfæste. 
Det 18. Inf. Regiment var nærmest disponibelt til at optage Kampen, og det beordredes strax til at gaae frem, den 1. Bataillon under Regimentskommandeuren Major Lundbye over Rønhave, og den 2. Bataillon under Major Weyhe ad Nørremarks-Veien, 2 Kompagnier direkte og 2 Kompagnier gjennem Kjær.
Undertegnede begav sig, da denne Ordre var givet, gjennem Kjær til Nørremark i hurtigt Ridt, for at orientere sig paa Stedet Ankommen omtrent Kl. 3¼ til henimod den 3. Gaard paa Nørremark nordøst for Rønhave, mødte jeg den 4. Brigades Adjutant, Lieutenant Zacharia, og bragte i Erfaring, at Oberst Faaborg var saaret og Arnkilsskoven i Fjendens Vold. Skydningens Fremrykken ledsaget af Hurraer tydede paa, at det 4. Regiment, hvis Kommandeur jeg mødte paa Veien, intetsteds kunde holde Stand.
Jeg meddelte da Adjutanten af 4. Brigade, at det 18. Regiment var under Fremrykning og bad ham om at føre den ad Nørremark-Veien kommende Bataillon frem til Oberst Faaborg, der endnu var til Hest og ledede Fægtningen. Denne Bataillon er omtrent samtidig med den 1. Bataillon under Major Lundbye kommen i Kamp med Fjenden henimod Kl. 4. Ved atter at støde til Divisionen og afgive Melding om Forholdene ved Arnkilsskoven modtog jeg nu Ordre til ligeledes at lade det 3. Infanteri Regiment rykke mod Nord. Brigaden beordrede da dette Regiment at gaa frem i 2 Kolonner. 1. Bataillon under Regimentskommandeuren, Oberstlieutenant Mathiesens egen Kommando paa Veien gjennem Kjær til Rønhave og den 2. Bataillon under Kapitain Kaabbe ad Nørremark-Veien. Begge Batailloner havde Ordre at understøtte det 18. Regiment og at forsøge at trænge Fjenden tilbage.
Jeg havde efterat denne Ordre var afsendt til Regimentets Allarmplads strax igjen begivet mig frem ad Nørremarks-Veien. Den Kamp, som det 18. Inf. Regiment var bleven engageret i, havde, da jeg kom tilbage til Nørremark allerede trukken sig Syd paa og dreiede sig om Skoven “Arnkils-Maj”, øst for Rønhave, og saavidt jog kunde skønne om den nordvestlige Ende af Kjær.
Oberst Faaborg var ifølge Adjutantens Udsagn paa dette Tidspunkt falden og mange Saarede bleve indbragte. Fra Major Weyhe modtog jeg ingen Melding; det oplystes siden, at han var falden i Fangenskab.
Kl. var omtrent 5, da det 3. Regiment mødte paa Kamppladsen.
Medens dets 1. Batailion gik frem igjennem Kjær sendes den 2. Bataillon fra Nørremarkveien i Flanken paa Fjenden, som trængte stærkest frem paa Veien fra Rønhave sydpaa.
Saavel det 18. som det 3. Inf. Regiments Modangreb havde desværre kun en forbigaaende Standsning af Fjendens Fremtrængen til Resultat. Skjøndt de 4 Bataillonen under deres prøvede Føreres Befaling med Raskhed gik frem mod de af Fjenden besatte Afsnit, var dog Kampen snart aldeles haabløøs, thi det viste sig umuligt, at trænge frem gjennem det meget uoverskuelige og af stærke tætte Hegn gjennemskaarede Terrain og mod en ualmindelig voldsom stedse tiltagende Geværild.
Medens vor sidste Reserve var udtømt med det 3. Regiment og en af Divisionen, befalet Fremrykning af det 5. Regiments Reserver mod Nord eiheiler havde Fremgang mod Fjendens Overmagt; tiltraadtes Tilbagetoget med alle Brigadens Afdelinger omtrent Kl. 6 henimod Ulkebøl, hvor Afdelingerne beordredes at raillere sig og dernæst at tage en Stilling Øst for Ulkebøl Kirke, høire Fløi støttet til Augustenborg fjord og venstre Fløi til Sønderskoven, som af Divisionen blev anvist den 6. Brigade til Besættelse.
Brigaden beordrede det 3. Inf. Regiment at indtage yderste høire Fløi og det 18. Inf. Regiment venstre Fløi af denne Stilling, fra hvilken ifølge Divisionens Befaling Brigadens videre Retraite skulde tiltrædes i 2 Kolonner til Kegenæs respective over Hørup Kirke og Lambjergekov.
Regimenterne gaves her en almindelig Instruction for Retraitens Udførelse nemlig at marchere med en mindre Arrieregarde og at benytte de enkelte Holdepunkter i Terrainet til Modstand hvis Fjenden ikke tilstrækkeligen vilde kunde standses af Arrieregarden, samt til dennes Afløsning naar den blev udsat for større Tab.
Da den 6. Brigade maatte antages at være kommen ind i Sønderskoven, og da ingen af de forsprængte Afdelinger mere kunne ventes at komme tilbage, idet Fjendens Tirailleurer allerede engagerede vore, tiltraadtes Retraiten omtrent Kl. 7½. Paa denne Tid bragte Fjenden allerede Feltartilleri i Ilden.
Retraiten udførtes under Fjendens kun svage Forfølgelse i god Orden og uden større Ophold.
Da der udviklede sig en livligere Fægtning paa den 6. Brigades venstre Fløj ved Lambjerg “Indtægt”, toges Position med 18. Regiment og et Halvbatteri af det 2. Batteri, som var tildelt Brigaden i et ret gunstigt Terrainafsnit c. 1500 Alen øst for Hørup.
I denne Stilling passerede den 6. Brigades Afdelinger igjennem og overtog den 2. Brigade nu Ledningen af den videre Retraite Kl. 9 Fm. Fjendens Fremrykning standsedes af vor Ild og Retraiten tiltraadtes over Mintebjerg til Lebølgaarde, hvor de sidste Kanonskud sendtes mod Fjenden, som opgav al Forfølgning her.
Det 3. Inf. Regiment paa høire Fløj var ikke blevet angrebet senere end ved Vollerup; samme fulgte det 18. Regiments Retraite ad en Paralelvei, tog Stilling ved Hørup Kirke og gik dernæst over Mindebjeg til Løbøl. Medens nu det 18. Inf. Regiment trak sig tilbage over Vibøge og Skovby til beordredes det 3. Inf. Regiment at gaa over Fjeldby og at besatte Skovby, for herfra at danne Brigadens Arrieregarde. Mellem Kegenæsgaard og Draget sattes 4 Kanoner i dertil forberedte Emplacement for at støtte det 3. Inf. Regimente Retraite over det meget aabne Terrain fra Skovby til Draget. 
Fjenden angreb imidlertid ikke, og da Klokken var henved 1 var. hele Styrken fra Als kommen i god Orden til Kegenæs. En staaende Patrouille, af det 4. Dragonregiment sendtes nu frem til Skovby, og det var ved samme at Brigaden fik Underretning om, at Fjenden efter at have staaet i flere Timer i Stilling ved Hørup var gaaet frem og havde udsat en Vedetkjæde over Vibøge og Lysabild.
Efterat Divisionen havde truffet sine Dispositioner, modtog Undertegnede Ordre til at føre Kommandoen i Kegenæspositionen. Den til Forsvaret bestemte Styrke var fordelt paa følgende Maade:
I Batteriet som var monteret med 8-24 Pde, Skibskanoner, samt i Løbegravene foran stod 2 Kompagnier af det 6. Inf. Regiment.
Det 18. Inf. Regiments 2. Bataillon holdt Communicationsgangene, som førte fra Batteriet til herimod den vestlige Landingsbro ved Sønderkobbel besat.
Batteriet Bruus stod i Emplacementer ved Nygaard.
Det 3. Inf. Regiments 1. Batailion afgav Kystbevogtning til henimod Hjortholm.
Paa Hjortholm og Færgestedet stode atter 2 Kompagnier af 6. Regiment .
De to af det 3. og det 18. Regiments Batailloner som havde lidt mest under Dagens Anstrængelser bivouakerede nedenfor Skrænten ved Kegenæs Fyr.
Fra Divisionen modtoges i denne Stilling successive Ordre til Afdelingernes Indskibning.
De 2 sidstnævnte af Brigadens Batailloner afgik omtrent Kl. 5, det 18. Regiments 2. Bataillon Kl. 8 og 2 Kompagnier af 3. Regiments 1. Bataillon henimod Mørket. Ifølge Divisionens Instrux afgav Undertegnede nu Befalingen i Stillingen til Oberst lieutenant Caroc af 6. Regiment og indskibede sig dernæst Kl. 1½ ved Østerby Bro.
Brigaden, som fra Dagens første Kamp indtil Indskibningen har haft en større Del af Brigadens Styrke under Øie, kan ikke andet end udtale sig med megen Ros over Afdelingernes Holdning.
At Brigadens Forsøg paa at kaste Fjenden tilbage fra det i Nord enden af Kjær Halvøen vundne Terrain mislykkedes, maa tilskrives den betydelige Styrke, som Fjenden udviklede næsten uset i Skovene og bag Hegnene, hvilke sidste vore Afdelinger ved at storme frem, kun med megen Umage og Anstrengelser kunde overskride.
Det er bleven Undertegnede ved enhver af de senere Fægtninger mere og mere Klart, at Preusserne i deres Skydevaabens hurtige og lette Ladning besidde en Overlegenhed, som ingen Uforsagthed kan opveie.
Det er nedbøiende at fra allerede de første Momenter af Kampen medføre en Ødelæggelse i Rækkerne, som ganske maa tilintetgøre Angrebets Energi.
Til Oplysning af enkelte Episoder i Kampen maa Brigaden tillade sig at henvise til de hoslagte Rapporter fra Regimenterne og deres Underafdelinger.
Brigadens Tab var følgende: 
Officerer Underoff. Spillemænd Under Menige Noncomb. Døde Saaredee Savnede Døde Saarede Savnede Døde Saarede Savnede Døde Saarede Savnede Døde Saarede Savnede Døde Saarede Savnede
3. Inf.Rgt.
Officerer: 1/1 døde, 4/2 saarede, 5/2 savnede
Underofficerer: 5 saarede, 6 savnede
Spillemænd: 2 saarede, 2 savnede
Undercorporaler: 3 døde, 7 saarede, 14 savnede,
Menige: 7 døde, 58 saarede, 206 savnede
18. Inf.Rgt.
Officerer: 1 død, 3 saarede, 6 savnede
Underofficerer: 6 saarede, 11 savende
Spillemænd: 2 savnede
Underofficerer: 2 døde, 4 savnede, 21 saarede
Menige: 18 døde, 41 saarede, 454 savnede
Nonkombattanter: 1 savnet
Summa
Officerer 2/1 7/2 11/2 11 17 2 4 5 11 35 25 99 660 1 

Damsbo den 5. Juli 1864.
Kauffmann
Oberst og Brigadekommandeur.

Viser 4 emner.