1864-Arkivet

‹ Ét niveau op

Søtræfningen ved Helgoland den 9de Mai 1864

Skildring af kampen mellem den danske Nørdsøeskadre og en østrig-preussisk flådeafdeling den 9. maj 1864 ved Helgoland.

Den danske flåde skulle i krigen 1864 blokere de tyske havne, hvilket var muligt, da den danske flåde var den preussiske klart overlegen. Men da Østrig, som var med i krigen på preussisk side, havde en større flåde end den danske, så ville den danske flåde ikke kunne bevare denne overlegenhed. Den østrigske flåde skulle dog først udrustes og sejle fra Adriaterhavet, hvilket tog flere måneder. Da østrigerne var ved at være klar, formerede danskerne en Nordsø-eskadre til at afværge det første østrigske fremstød. Danskerne håbede, at englænderne ville forbyde østrigerne at passere Kanalen med deres flåde, men englænderne forholdt sig passive.

Den 9. maj bestod Nordsø-eskadren af korvetten “Heimdal” (kaptajnløjtnant S. Lund) samt “fregatterne “Jylland” (orlogskaptajn P. C. Holm) og “Niels Juel” (orlogskaptajn J. L. Gottlieb). Orlogskaptajn E. Suenson var eskadrechef, og han var ombord på Niels Juel, som således varkommandoskib. Den østrigske fortrop bestod af fregatterne “Radetsky” og “Scharzenberg” hjulpet af de tre preussiske kanonbåde “Adler”, “Basilisk” og “Blitz”. Skibene ses i nævnte rækkefølge fra venstre mod højre.

De to eskadre var stort set jævnbyrdige, men de danske skibe under ledelse af orlogskaptajn Suenson afgav en mere præcis og jævn ild mod de østrigske skibe end østrigerne tilsvarende gjorde mod de danske skibe. Danskerne med deres lange tradition som flådenation forstod at koncentrere ilden om et enkelt mål, hvilket gjorde udslaget i kampen mod den forholdvis unge og uøvede østrigske flåde.

Den østrigske flåde var bygget op efter afslutningen på Napoeleonskrigene i 1815 – i første omgang med franske krigsskibe, som man fik overdraget. Disse var i mellemtiden blevet udskiftet med mere tidssvarende krigsskibe.

Efter få timers kamp måtte det østrigske flagskib “Schwarzenberg” trække sig ud af kampen med brændende mast og mange træffere i skroget. Den anden østrigske fregat “Radetsky” lagde sig dygtigt imellem, og derved lykkedes det den østrigsk-preussiske eskadre at redde sig i sikkerhed i neutral havn på øen Helgoland (engelsk besiddelse). De preussiske kanonbåde holdt sig under hele kampen på sikker afstand af de danske krigsskibe, og de kom derfor ikke til at spille nogen rolle i kampen. Slaget endte dermed som en klar dansk sejr, som dog i første omgang fra preussisk og østrigsk side blev udlagt som en sejr for de allierede.

Træsnit bragt i bla. “To hundrede træsnit. Tegninger fra krigen i Danmark 1864”.

Bragt første gang den 22. maj 1864 i Illustreret Tidende nr. 243, 5. bd.