1864-Arkivet

‹ Ét niveau op

Forpostcommandoen – kaptajn Schøller

Til Armeens Overcommando.

Rapport
fra Forpostcommandoen i Dybbølstillingen over dens Deeltagelse i Fægtningen
den 18de April 1864.

Om Aftenen den 17de April 1864 Kl. 9½ bleve Forposterne for den deel af Stillingen, hvor Skyttegravene endnu vare i vor Besiddelse, nemlig den høire Fløi, fra Slugten mellem Skandserne No. VI og VIII indtil Alssund, afløste af 1 Compagni af 17de Infanteri Regiment (Capitain Gandil) og 1 Compagni af 16de Infanteri Regiment (Capitain Dræbye). Da Aftenrapporten fra Capitain Gandil endnu ikke var indkommen Kl. 11½ udsendte jeg Forpostadjudant Sec. Lieutenant Schultz, for at undersøge Grunden hertil og for at inspicere Forposterne. Omtrent Kl. 12 indgik Capitainens Rapport, der lød paa, at han efter nogen Besvær havde indtaget Natstillingen, at Fjenden stod meget nær ved Skyttegravene, at Fjenden arbeidede paa en Løbegrav tæt op mod Skandse No. VI i en Afstand af ca. 200 Alen fra Skandsen, at Fjenden ved Solnedgang havde monteret med 3 Kanoner et Batteri tæt vest for de nedbrudte Gaarde i Øster Dybbøl, hvormed han havde gjort nogle Skud mod Skandse No. VIII og op i Slugten.

Fra Capitain Dræby var alt tidligere indgaaet Melding om at Natstillingen rigtig var indtagen uden at der var noget at bemærke. Fra Secondlieutenant Bilsted af 3die Infanteri Regiment var Kl. 8 Aften til Forpostcommandoen indgaaet Melding om, at Skandse No. III i Løbet af Dagen havde lidt meget især paa Palisadeværket, at Fjendens Løbegrave vare naaede op mod Skandsen i en Afstand af 100 til 150 Alen, at vort Minegalleri var avanceret omtrent 6 Alen. Kort efter at have afsendt min Rapport til Overcommandoen, der passerede Brigadecommandeuren til Gjennemlæsning, erholdt jeg gjennem Premierlieutenant Hedemann Ordre til at møde i Færgegaarden hos Souschefen Major Rosen. Ordonnantsen med Rapporten indtraf i Færgegaarden samtidig med mig, hvorfor jeg personlig afleverede Rapporten og gav i Divisionschefen General du Plats og Stabs Nærværelse, mundtlig endeel nærmere Oplysninger som Major Rosen affordrede.

Jeg vandrede dernæst største Delen af Natten om i Terrainet, var flere Gange op af Chausseen til Forhugget, lyttede ud mod Fjenden, iagttog vel en travl Virksomhed, men havde ikke Grund til at antage dette for andet end en Fortsættelse af hans Arbeide i Løbegravene. Kort efter Kl. 5 Morgen modtog jeg Melding fra begge Forpostcompagnier om at Dagstillingen var indtagen og at der Intet var passeret om Natten uden at Fjendens Arbeider kjendelig var avancerede frem mod Skandse No. VI.

Efter at Morgenrapporten var indsendt til Overcommandoen og Alt tydede paa, at Fjenden vel vilde fortsætte den heftige Beskydning, men ellers Intet foretage, begav jeg mig ifølge Bemyndigelse til Sønderborg, for at nyde nogen hvile, efterladende i Stillingen den jourhavende Adjudant Secondlieutenant Schultz. Omtrent Kl. 10½ blev jeg af en af Lieutenanten afsendt Ordinants underrettet om Fjendens Angreb, jeg begav mig skyndsomst ud i Stillingen, hvor jeg blev underrettet om, at Secondlieutenant Schultz af Divisionen havde erholdt Ordre til at trække Forposterne tilbage. Efter at have overtydet mig om, at denne Ordre virkelig var efectueret, meldte jeg mig til Disposition hos Stabschefen Oberstlieutenant Stiernholm, der noget senere beordrede mig til at samle de over Broerne tilbagegaaende Tropper og dirigere dem til Løbegravene langs Alssund, hvilket ogsaa skete ved hjælp af begge Forpostadjudanterne.

Forpostcompagniet af 17de Infanteri Regiment var strax ved Fjendens Angreb paa Skandse No. VI blevet engageret og maatte trække sig tilbage til Løbegravene mellem Skandserne No. VIII og IX, hvorfra det senere heldigt fortsatte Retraiten til Aabenraaveien og Brohovedet, Forpostcompagniet af 16de Infanteri Regiment (Capitain Dræby) have herved sin venstre Flanke blottet, hvorfor Capitainen refucerede den mod Skandse No. X og afventede i denne Stilling nærmere Ordre om Tilbagegang, der overbragtes ham af Secondlieutenant Schultz. Compagniet trak sig nu tilbage gjennem Deboucheen ved Alssund og søgte i Forbindelse med Regimentet at naae Brohovedet ved at gaae mellem Sundet og Steengaarden. Ankommen til Collonneveien mellem Chausseen og Aabenraaveien var Fjenden imidlertid kommen over den sidste Vei og søgte at afskjære Retraiten for høire Fløi (16de og endeel af 17de Infanteri Regiment).

Her udviste Forpostadjudanten Secondlieutenant Schultz megen Resoluthed ved at samle nogle hundrede Mand af de nævnte Regimenter, der i Forbindelse med noget af 3die Infanteri Regiment med Hurra kastede sig mod Fjenden, bragte ham til at standse og vige, hvorved det lykkedes at opholde Fjenden saalænge, at en stor Deel af 16de og 17de Infanteri Regiment kunde komme forbi langs Stranden og naae Brohovederne.

Forpostcommandoen troer ikke at behøve at fremhæve Forpostadjudanten Premierlieutenant Binzer, der strax var tilstede og betydelig bidrog til at raillere Tropperne, hans lange og udmærkede Virksomhed ved Forposttjenesten fra Krigens Udbrud indtil nu, vil være Overcommandoen tilstrækkelig bekjendt af Ritmester Castenschjolds Rapporter.

Derimod tillader Forpostcommandeuren sig at fremhæve Forpostadjudanten Secondlieutenant Schultz, der stedse har gjort sig bemærket ved sin tjenstiver og Dygtighed og som navnlig ved det kjække Angreb paa Fjenden i Slugten ved Collonneveien mellem Chausseen og Aaberaaveien, betydeligt har bidraget til at en saa stor Deel af 16de og 17de Infanteri Regiment kom tilbage til Brohovederne.

Ordonnants af Ordonnantscorpset No. 42 Flemløse har ved flere Leiligheder, men navnlig den 18de D. gjort sig bemærket ved Paalidelighed og Mod. –

Assens den 21de April 1864.

Schøller
Forpostcommandeur i Dybbølstillingen.