1864-Arkivet

‹ Ét niveau op

1. Bataljon – major Arntz

Rapport ved major Martin Arntz om 3. Regiments 1. Bataljons deltagelse i kampene den 18. april 1864.

Rapport
over
3die Infanteriregiments 1ste Bataillons Deeltagelse
i Forsvaret af Dybbølstillingen, den 18de April 1864.
Bataillonen skulde efter at være afløst den 17de April fra Stillingen paa venstre Fløi som Besætning i Skandserne No. 1 og 2 med tilhørende Løbegrave, om Aftenen belægge Barakkerne ved Aabenraaveien. Disse Barakker vare imidlertid saa stærkt beskudte, at den foretrak at bivouacere i i den Slugt, der fra Gaarden ved Aabenraaveien gaar ud til Alssund, ogsaa her var Beskydningen saa stærk, at der om Natten ei var Tale om Hvile for Nogen. Fra Kl. 3 til 6 Morgen stod Bataillonen ifølge Ordre under Gevær færdig til Udrykning.

I Tilfælde af Angreb havde Bataillonen den Ordre at rykke frem i Lavningen bag Skandserne No. 9 og 10. Omtrent Kl. 11 Formid. den 18de blev Bataillonen allarmeret og faae Øieblikke efter stod den færdig og rykkede under en meget stærk Ild fra Fjenden til det befalede Sted. Her gaves følgende Ordre:

5te Compagnie (Capitain Svane) der havde Teten, besætter Gaarden bag Skandsen No. 8.
2det Compagnie (Capitain Moltke) tilhøire af førstnævnte Compagnie besætter de foranliggende Høider.
1ste Compagnie (Capitain Schøning) tilhøire af 2det Compagnie besætter den afbrændte Gaard bag Skandsen No. 9 og
6te Compagnie (Premierlieutenant Hertz) besætter Steengaarden til Sundet.
Samtlige Compagnier holde indbyrdes Forbindelse.

Alle havde endvidere Ordre til at holde Stillingen saalænge som muligt, understøtte de foranstaaende Afdelinger og i ethvert Tilfælde holde sig saalænge, til Besætningen i de foranværende Skandser og Løbegrave vare komne igjennem. Forinden afmarchen fra Bivouacstillingen havde Bataillonen faaet Underretning om, at Fjenden havde taget Skandserne No. 5 og 6.

Da ovennævnte Stilling var indtagen under en overordentlig heftig Beskydning saavel af Infanterie som Artillerie, var min største Opmærksomhed henvendt paa Bataillonens venstre fløi ved Gaarden bag Skandsen No. 8 som det Sted, der var mest udsat. Capitain Svane forsvarede denne med Mod, rykkede endog frem foran samme, men da han blev beskudt i Flanken, beordredes han tilbage. Besætningen foran i og ved Skandserne 9 og 10 var endnu ikke kommen tilbage, hvorfor Bataillonen ei kunde forlade sin Stilling, men lod 2det Compagnie kaste sin venstre Fløi tilbage og først da alle foranværende havde trukket sig igjennem Batillonerne, lod jeg Compagnierne trække sig échelon tilbage mod Sundet, det 6te Compagnie til sidst.

Under hele Tilbagegangen blev Bataillonen særdeles heftig beskudt og naaede ned til Strandbredden under Skrænten, for deels at være bedre dækket, deels for at give Batterierne paa Als Leilighed til saa hurtig som mulig at virke ved deres Ild. Ved at passere en af de ned mod Alssund løbende Slugter, blev Bataillonen her stærkt beskudt af Fjenden. Her viste Premierlieutenant Walter baade Dygtighed og Aandsnærværelse, idet han i Forening med Lieutenant Schultz af 16de Regiment gjorde et Angreb paa Fjenden, der hurtig retirerede, og rededes ved denne flinke Daad mangt et Menneskeliv. Ankommen til Løbegravene Nord for det nordre Brohoved, fik Bataillonen af Regimentscommandeuren Ordre til at besætte disse, men kort efter gaves Ordre til at gaae over til Als.

Det er mig kjært at indberette, at Enhver i sin Stilling til fulde har opfyldt sin Pligt, udvist Mod og Udholdenhed under den temmelig vanskelige Retraite, dog skal jeg tillade mig navnlig at fremhæve Capitainerne Schøning, Svane, Moltke. Premierlieutenanterne Hertz og Walter, samt Secondlieutenanterne Mogensen og Meinertz for den Ro og Omsigt, de udviste under Fægtningen, endvidere Overlæge Liebe for den Uforfærdethed og Iver, hvormed han udførte sit Hverv. Tillige tillader Bataillonen sig at fremhæve Commandeersergeant Møller af 6te Compagnie.

Bataillonen maa beklage Tabet af efternævnte Officerer:
Premierlieutenant Hertz, Secondlieutenanterne Nielsen, Mogensen og Zornig savnede, de to sidstnævnte formodentlig saarede, og Lieutenant Nordenfalk af den svenske Armee saaret.

Rapporter fra 1ste, 2det, 5te Compagnie vedlægges.
Barakkerne ved Sundsmark, den 23de April 1864.
Arntz
Major og Bataillonscomd.

Viser 4 emner.