1864-Arkivet

‹ Ét niveau op

1. og 2. Divisions ambulancerne – overlæge Clemmensen

Rapport over 1. og 2. Divisions ambulancers virksomhed den 18. april ved Overlæge J. M. Clemmensen.

Til
den 2den Armee – Division!

Divisionen har forlangt en Beretning om dens Ambulancers Virksomhed d. 18. April, da imidlertid saavel 1ste som 2den Divisions Ambulancer paa denne Dag (som under hele Beleiringen) havde en combineret Virksomhed under mig som overordnet Læge i Sønderborg, maa min Fremstilling, idetmindste til en Tid, omfatte dem alle.
Ambulancernes Placering og Vagthold var efter d. 2den April følgende:
  • 1ste Divisions Ambulance Nr. 1 (Bondesen) [Victor Chr. Fr. Bondesen] og 1ste Divisions Ambulance Nr. 2 (Feveile) paa Kirschsteins Mølle i Sønderborg.
  • 2. Divisions Ambulance Nr. 2 (Hviding) i Augustesens Gaard
  • 2. Divisions Ambulance Nr. 1 (Reymert) [norsk korpslæge T.D. Reymert] i Ulkebøl Skole for at optage Saarede fra Kjær. 

Af de 3 i Sønderborg liggende Ambulancer havde een Vagt fra 9 Morgen til 9 Morgen og en anden stod i Reserve, for det jævnligt indtrædende Tilfælde, at de vagthavende ikke kunde overkomme Arbeidet alene. Fra Ambulancen i Ulkebøl vare 2 Underlæger og 6 Ambulancesoldater afgivne til midlertidig Tjeneste ved Ambulancerne i Sønderborg.

Begyndte et større Angreb, skulde selvfølgelig alle Ambulancerne træde i Virksomhed, og det var af Overcommandoen bestemt at om Ambulancerne i Sønderborg skulde blive alt for meget udsatte for den fjendtlige Ild, skulde begge 2den Divisions Ambulancer begive sig til Sundsmark, begge 1ste Divisions til Ulkebøl.

Da der med ovennævnte Vagthold var forbundet deels Vagthold i lokalet paa Fattigaarden for Syge, deels Soigneringen af de Syge i 2 mobile Feltlazarether, og da der i løbet af enkelte dage oftere forefaldt indtil 10-11 større Operationer, havde Ambulancerne i hele dette Tidsrum (fra 2den til 18de April) en fast besværlig Tjeneste, der tog stærkt paa hele Personalet, og det undrer mig kun, at det udholdt den saalænge.

Den 18de April havde Ambulancen Feveile (1. Divis. No. 2) Vagtrunden indtil Kl. 9, havde havt meget strængt Arbeide Natten igjennem, og modtog endnu Saarede indtil det sidste Øieblik af Vagttiden. – Kl. 9 begyndte Ambulancen Hviding (2. Divis. No. 2) sin Vagt i Augustesens Gaard med 3 Underlæger, og fik strax nogle Haardt saarede, af hvilke en maatte amputeres.

Saasnart der hørtes nyt om en Storm, formentlig ca. Kl. 10, sattes ogsaa begge 1ste Divisions Ambulancer paa Møllen i Virksomhed, og de 2 laante Underlæger (der gjorde Tjeneste ved 1ste Division) afsendtes med dens 6 Ambulancesoldater til Ulkebøl med Ordre til Corpslæge Reymant at begive sig med sin Ambulance til Sundsmark. Som det senere vil sees, blev denne Flytning, paa Grund af tilfældige Omstændigheder, ei udført.

De Saarede begyndte snart at strømme til i saadan Mængde at al Optegnelse af Navne og Tal maatte ophøre, at der ei kunde være Tale om større Operationer, og at det kun gjaldt om at forbinde hurtigst muligt og sende bort til Evacuationsskibene, for at skaffe Plads for ny Ankommende.

Saadan antager jeg at Sagerne gik til omtrent Kl. 12, da Beskydningen strakte sig og ogsaa over den nordligste deel af Byen, medens Vogne med Saarede holdt i een Række fra Augustesen til Kirschsteins Mølle. Jeg havde allerede dirigeret endeel Vogne til Sundsmark, men fik ei Underretning om 2. Divis. Amb. No. 1 ikke var ankommen dertil, fordi Corpslæge Reymant tilfældig var fraværende. Deels paa Grund heraf, deels paa Grund af den hæftige Beskydning, lod jeg nu Ambulancen Hviding bryde op og begive sig til Sundsmark, og gav tillige 1. Div. Amb. No. 2 (Feveile) Ordre til at gaae til Ulkebøl. Der var nu ogsaa indtruffen det Uheld, at Vognparkens Forraad var bleven udtømt, hvilket havde foranlediget, at Ambulancesoldaterne bare de Saarede heelt op til Møllen, hvor de hensatte dem i Baarerne paa Gaardspladsen, og derved hindredes i at vende tilbage til deres rette Virkeplads. –

Omtrent ved dette Tidspunkt (Kl. 1) ankom Corpsintendanturen og bragte Ordre til, heelt at bryde op, da sendtes ogsaa den sidste Ambulance (1ste Divis. No. 1, Baadesen) til Ulkebøl, de endnu ikke forbundne Saarede anbragtes i de tilstedeværende stor lukkede Vogne og dirigeredes deels til Ulkebøl, deels til Høruphav med Underlæge Trautner (som senere skal omtales), deels til Sundsmark. Jeg selv satte mig op paa een af Vognene med Saarede og begav mig ogsaa til Sundsmark og dermed endte min Function som overordnet Læge i Sønderborg.

Klokken henimod 2 var Ambulancen Hviding etableret i Christen Frosts? Gaard i Sundsmark og begyndte med 2 Vogne med Saarede, der havde fulgt mig, men hermed ophørte Tilførselen en Tid lang. – Da der fra Hovedqvarteret indløb Befaling til at sende Assistance til Høruphav (hvorhen nemlig de Vogne, der om Formiddagen ei havde fundet nogen Ambulance i Sundsmark, vare tagede), afsendte jeg saa een af Ambulancens Underlæger tilligemed en tilkommen Batteri Læge, til Ulkebøl, for at hente Ambulancen No. 1 og med samme begav sig til Høruphav. – Nogen Tid efter begyndte paany Tilførsel af Saarede fra Sønderborg til Sundsmark og der foretoges 1 større Operation, dog oversteg de Saaredes Tal nu ikke 25 og omtrent Kl. 6 ophørte al Tilgang.

At udtrykke Ambulancernes Virksomhed paa denne Dag i Tal, lader sig ikke engang tilnærmelsesviis gjøre med nogen Sikkerhed. Ved Ambulancen Hviding vare om Morgenen kun 17 Md. optegnede, da al Notering maatte opgives. Lægerne selv antog, at de, fra dette Tidspunkt af indtil Flytningen fra Sønderborg ved alle 3 Ambulancer havde soigneret henved 300 saarede. Efter Flytningen af 1ste Divisions Ambulance til Ulkebøl, havdes ogsaa der endeel Arbeide, som dog var forbi tidligt paa Aftenen. I Høruphav derimod arbeidedes indtil Dampskibenes afgang, Kl. henimod 9. Foruden Skibenes egne Læger medsendtes til Kjøbenhavn 2 Underlæger af 2den Divisions Ambulancer, disse Læger anvendte den største deel af Natten til at forbinde Saarede, der endnu ikke havde været under Behandling.

Under Tilstrømningen til Ambulancerne i Sønderborg indfandt der sig ogsaa enkelte af Troppeafdelingernes Læger f. ex. Overlæge Müller af 5te Inf. Regiment, Batterielæge Lûtken og Underlæge Trautner af Fæstningsartilleriet. Sidstnævnte, der om Morgenen netop var kommen over fra Sundeved, for at tilsee sine Qvarteersyge i Sønderborg og nu ikke mere kunde komme tilbage til Skandserne, begav sig strax til Ambulancen og da han her ikke fandt Plads inde i Huset, opsøgte han sig et Skuer ude i Gaarden, hvor han i Forening med en anden Underlæge arbeidede særdeles flittigt, just ligesom han havde gjort det ved Lille Dannevirke i de første Dage af Februar. Jeg kan ikke undlade leilighedsviis at tilføie, at denne unge Mand (der i øvrigt ikke staaer under Divisionen, men directe under Corpsstabslægen) efter min Formening har havt strængeste Arbeide af alle Armeens Underlæger og har udført det med stor Flid og Udholdenhed.

For øvrigt kan jeg ikke undlade at rose den mageløse Iver, hvormed alle, saavel Læger som Underordnede ved Ambulancerne d. 18de April gjorde deres Pligt under de derværende virkelig ubehagelige Forhold.

Den overordnede Læge ved 2. Armee – Division
Cant.
Vedtofte d. 28. April 1864 
Clemmensen

Viser 1 emner.