1864-Arkivet

‹ Ét niveau op

3. Regiment – major Mathiesen

Rapport ved major Hagen Waldemar Mathiesen om 3. Regiments deltagelse i kampene den 18. april 1864.

Rapport
fra det 3die Infanteriregiment over dets Deeltagelse
i Forsvaret af Dybbølstillingen den 18de April 1864
Den 18de April havde Regimentet, der stod i Reserve i Brohovederne, belagt Teltene mellem den gamle Færgevei og det nordre Brohoved med dets 2den Bataillon og skulde belægge Barakkerne langs Aabenraaveien med dets 1ste Bataillon. Paa Grund af den hæftige Ild bleve Barakkerne imidlertid ikke benyttede, saa at 1ste Bataillon bivouakerede i en Slugt, som løber ned til Alssund fra en derværende Gaard.

I Tilfælde af Allarmering var 1ste Bataillon beordret til at rykke frem som Reserve i Lavningen bag Skandeserne No. 9 og No. 10 og 2den Bataillon til at besætte Brohovederne i det søndre med 1 Compagni og det nordre med 3 Compagnier indtil at Brigaden fra Sundsmark var indtruffen.

Omtrent Kl. 11 Formiddag modtog Regimentet Ordre til at træde under Gevær. 1ste Bataillon rykkede frem i den befalede Reserve – Opstilling, hvorimod Regimentet modtog Brigadens Ordre til at besætte det søndre Brohoved med 2 Compagnier og Løbegraven Nord for det nordre Brohoved med 2 Compagnier, det søndre Brohoved blev besat med 4de og 8de Compagni og Løbegraven Nord for det nordre Brohoved med 3die og 7de Compagni.

Allerede forinden Brohovedet var besat strømmede en stor Mængde Mandskab ind fra denne Kant, de vare af 2det, 20de og 22de Infanteriregiment. Forsøg paa at samle dem vare i Begyndelsen frugtesløse, dog lykkedes det senere at sende enkelte mindre Afdelinger, under tilstedeværende Underofficerer, frem foran det søndre Brohoved og Regimentet skal i denne Anledning nævne Menig af det 22de Infanteriregiments 3die Compagni No. 112, som paa Opfordring stillede sig i Spidsen for en Deel Mandskab af dette Regiment, der manglede al Befaling.

1ste Bataillon under Major Arntz, der rykkede frem i en hæftig Ild, kom strax i Engagement navnlig paa venstre Fløi og den maatte, da den blev stærkt trængt fra denne Kant, søge ned mod Stranden, svingede tilbage om dens høire Fløi. Under denne Bevægelse var det at Bataillonen mistede en Deel af sit 6te Compagni og derunder alle Officerer og Underofficerer paa en værnepligtig Corporal nær. Compagnicommandeuren Premierlieutenant Hertz blev sidst seet af Mandskabet under Forsvaret af Steengaarden og Secondlieutenant Mogensen da han, saaret for anden Gang, maatte efterlades nede ved Alssund.

Under stadig og haardnakket Fægtning, for hvis nærmere Details Regimentet tillader sig at henvise til vedlagte 1ste Bataillons Rapport bilagt med Rapporter fra 1ste, 2det og 5te Compagni, trak 1ste Bataillon sig tilbage til Løbegraven Nord for det nordlige Brohoved, hvor Regimentet gav den Befaling til at besætte disse. Ifølge Brigadens Befaling beordredes denne Bataillon omtrent Kl. 1 til at rykke over Broen og opstille sig som Reserve bag Kirkebatteriet, hvilken Ordre ogsaa bleve given 2den Bataillons 3die og 7de Compagni.

Da Regimentet kort efter modtog Brigadens Ordre til at Staben ogsaa skulde rykke over Broen, forbleve af Regimentet kun 4de og 8de Compagni tilbage under Befaling af Commandeuren for 2den Bataillon Capitain Krabbe, der efterat have stænget Barricadeporten, med sædvanlig Omsigt og Koldblodighed skaffede over til Slottet 2 Pontoner, der ellers vilde være blevne efterladte paa den sundevedske Side af Alssund.

Med Hensyn til den Episode som har tildraget sig i Løbegraven Nord for det nordlige Brohoved og i hvilken Capitain Svane paa sin sædvanlige kjække Maade har spillet en fremragende Rolle, skal Regimentet bemærke, at en Deling af 3die Compagni under Secondlieutenant la Cour og en Deling af 7de Compagni under Corporal Leth have taget en meget væsentlig Deel i at afslaae Stormen, da der af 5te Compagni kun var en ringe Styrke tilstede. I øvrigt tillader Regimentet sig, for Detaillerne af 2den Bataillons Deeltagelse i Kampen, ligeledes at henvise til vedlagte Bataillons Rapport, bilagt med Rapporterne fra dens 3die og 7de Compagni.

De specielle Tabslister har Regimentet, under 22de Dennes givet sig den Ære at fremsende.
Regimentet tillader sig at fremhæve:

Capitain Svane, af Infanteriets Krigsreserve, Ridder af Dannebroge, der ved denne, som ved enhver tidligere given Leilighed har udmærket sig ved Mod, Bestemthed, Omsigt og Aandsnærværelse og som altid findes rede til at udføre ethvert nok saa farligt og nok saa anstrængende Foretagelse.
Regimentet tillader sig paa Grund heraf og med Henhold til dets Rapport over Forsvaret af Mysunde, at indstille, at Capitain Svane af Infanteriets Krigsreserve atter optages i Armeens Linie med den tidligere havte Anciennitet.

Premierlieutenant B. M. D. Walter, der er en begavet og meget brugbar Officeer og som af Bataillonscommandeuren fremhæves for en rask Daad, hvorved han har viist baade Duelighed som Fører og Aandsnærværelse i Farens Øieblik.

Secondlieutenant af Infanteriets Krigsreserve Lassen, som Regimentet i Rapport over Forsvaret af Mysunde, har fremhævet for hans raske Færd og som det senere, under 12te Marts har indstillet til Udmærkelse og som, i Anledning af Kampen den 18de Dennes, af Compagniet er fremhævet med særdeles Roes for modig og activ Optræden under alle Forhold.

Secondlieutenant af Infanteriets Krigsreserve la Cour, som har vist Mod, Fasthed og Koldblodighed ved væsentligt at bidrage til at afslaae en Storm paa Løbegravene Nord for det nordre Brohoved under Kampen den 18de Dennes og om hvem Bataillonscommandeuren fremhæver, at det ikke er første Gang at han har gjort sig bemærket ved sine Egenskaber.

Frivillig af Kjøbenhavns Uddannelsesskole Scharnowsky.
Undercorporal af 5te Compagni No. 72 Jens Nielsen, saaret
Reservehornblæser “e;5te”e; “e; No. 302 Wilhelm Nielsen.

Foruden de egentlige Combattanter skal Regimentet endnu fremhæve.
Constitueret Overlæge Liebe, Dannebrogsmand, og Constitueret Underlæge Laub,

for deres udmærkede Forhold, da de ikke alene til enhver Tid have viist den største Activitet og Hjælpsomhed ved Soigneringen af de Syge og ved Behandlingen af de Saarede, men ved med høi Grad af Mod og Uforsagthed have trodset Faren, ofte i første Linie, for at komme de Saarede tilhjælp.

Med Hensyn til de Officerer, Underofficerer og Menige, som i øvrigt ere nævnte i Bataillonernes og Compagniernes Rapporter, men om hvem der ikke anføres nogen bestemt Daad, paa Grund af hvilken de kunne indstilles til Udmærkelse, beder Regimentet ærbødigst om at maatte henviise til de vedlagte Rapporter.

Regimentet skal endnu til Slutning kun bede om Tilladelse til at fremføre Følgende.
Da Mandskabet af Regimentets samtlige Compagnier har viist særdeles Udholdenhed og et mønsterværdigt Forhold og de have baaret Krigens Besværligheder uden at der nogensinde er hørt Klage, men de tvertimod, overalt hvor Forbedringen af Stillingen har udkrævet det, med Iver, Villighed og Udholdenhed have udført ethvert dem paalagt Arbeide, og Regimentet ikke gjerne vil tage at fremhæve Mandskabet af det ene Compagni frem for det andet, tillader det sig ærbødigst at indstille:
at en Deel af den betydelige Gave, som en Borger i Kjøbenhavn har stillet til Disposition som Belønning for de Soldater, der meest have gjort sig fortjente til at belønnes og som Opmuntring for dem, der mest kunne trænge dertil, maa tilfalde Mandskabet af det 3die Infanteriregiment.

Ulkebøl den 25de April 1864.

H. Mathiesen
Major
Regimentscommandant.

Viser 6 emner.