1864-Arkivet

‹ Ét niveau op

2. Brigade (3. & 18. Regiment) – oberst Kauffmann

Rapport ved brigadechef oberst Heinrich August Theodor Kauffmann. 2. Brigade lå den 18. april i 3. linje ved Brohovedet i Dybbølstillingen. 1. Bataljon af 3. Regiment lå dog fremskudt ved en mindre baraklejr ved Aabenraavej bag stillingens højre fløj.

Rapport
fra den 2. Infanteri Brigade over sin Deeltagelse i Forsvaret af Dybbølstillingen den 18. April 1864.

Ved at fremsende Rapporterne fra Brigadens Afdelinger, det 3. og 18. Infanteri Regiment, over disses Deeltagelse i Dybbølstillingens Forsvar den 18. April s. A. undlader Brigaden ikke i det Efterstaaende at give en samlet Fremstilling af dens Virksomhed paa denne Dag. Denne Brigadens Rapport vil tillige tjene til at berigtige de Feiltagelser og fjerne de Modsigelser, som Detailrapporterne i særdeleshed med Hensyn til Tidsangivelsernes Mangel paa Samstemning, af let forklarlig Aarsag, nemlig Begivenhedernes overraskende hurtige Udvikling, ere komne til at indeholde.
Den 2. Infanteri-Brigade var den 17. April om Aftenen bleven afløst af den 1. Infanteri-Brigade i Besættelsen af Dybbølstillingens venstre Fløi og camperede den paafølgende Nat i Overensstemmelse med den indførte Turnus med sin Hovedstyrke i en Teltleir bag Brohovederne, medens 1. Bataillon af 3. Infanteri Regiment var anviist en Barakkeleir ved Aabenraaveien, c. 1500 Alen bag Skandsen Nr. 10. Denne Barakkeleir var dog paa Grund af vedvarende Beskydning med Granater ombyttet med en Bivouak i en Terrainfold i Nærheden.
Klokken var omtrent 10¼ Formiddag, da en Adjutant fra den 2. Armee-Division overbragte Brigaden den Ordre, at sammes Afdelinger skulle træde under Gevær, fordi der var sket et Angreb paa Stillingen. Den foreskrevne Repetition af Allarmerings-Signalet ?lang Tone ? var ikke bleven iagttaget og meldt til Brigaden, saa det maa antages ei at være blæst fra den 8. Infanteri Brigade, som bivouakerede bag den store Barakkeleir ved Chausseens Sammenstød med Aabenraaveien. For Brigaden i Brohovedet gjaldt den staaende Regel, at den i Tilfælde af Allarmering med en Bataillon skulde afgive en foreløbig Besætning i Brohovederne, at Bataillonen ved Aabenraaveien skulde rykke frem til en dækket Reserveopstilling bag Skandserne 9 og 10, at en Bataillon skulle rykke ud til Besættelse af en Deel af Løbegravene og den nordligste Deel af den tilbagetrukne Linie, og at een Bataillon foreløbig skulde tage Stilling ved Sammenstødet af Chausseen og Aabenraaveien. Brigadens Afdelinger vare, skjøndt øieblikkelig averterede, dog neppe samlede under Gevær, da der indløb den Ordre, fra Divisionen, at Brigaden skulde besætte Brohovederne med sin disponible Styrke.
Paa dette Tidspunkt, omtrent Kl. 10½, var det, at Brigaden iagttog bag Brohovederne enkelte Flygtende, kommende fra Stillingen, deriblandt en Lieutenant Koefoed af Artilleriet, som berettede at være bleven overraskede af Kampen og at have forladt sin Post i den tilbagetrukne Linie, uden at kunde gjøre et eneste Skud fra de der placerede Kanoner. Skjønt der ei kunde fæstes ubetinget lid til saadanne Beretninger, synes dog Muligheden af en fuldstændig Overraskelse af dette Retranchements Artilleri at foreligge. Brigaden disponerede derfor strax over de bag Brohovederne tilstedeværende Afdelinger på følgende Maade:
  • Det 18. Regiments 1. Bataillon besatte Forbindelseslinien mellem de to Brohoveder, dets 2. Bataillon det nordre Brohoved og 2 Kompagnier af 3. Regiments 2. Bataillon det søndre Brohoved, begge sidstnænvte Værker med tilstødende Palisadering og Barriere
  • De 2 Kompagnier af 3. Regiment i Overensstemmelse med den staaende Disposition alt vare rykkede ind i det nordre Brohoved, bleve de derpaa, efterat Kommandanten for Brohovederne, Oberstlieutenant Dreyer af Ingeniørkorpset, havde meddelt Brigaden en detailleret Disposition over Besætningens fordeling, beordrede til at besætte Løbegraven, der forbandt det nordre Brohoveds høire Face med Stranden, og som tjente til at lette de til Brohovedet retirerende Tropper Passagen gjennem Palisaderings Barrieren paa Chausseen ved Brohovedets Strube.
  • Den til Aabenraaveien frempousserede Bataillon af 3. Regiment (Major Arentz) maatte ifølge Forholdenes Beskaffenhed rette sine Bevægelser efter hvad der passerede ved den 3. Brigades Afdelinger, der havde Dybbølstillingens høire Fløi besat , og for hvilke den ifølge den staaende Disposition skulle afgive en Reserve.
Hvad denne Bataillons Action angaaer maa Brigaden derfor henvise til sammes Rapport.
Samtidig med Besætningens Indrykning begav Brigadestaben sig ind i det nordre Brohoved for fra dettes Saillant at iagttage Terrainet. Klokken var da henved 10¾. Endnu var ingen Kamp kjendelig, eiheller hørtes hverken Kanon eller Geværskud eller kunde den 8. Infanteri Brigade iagttages i Terrainet bag den tilbagetrukne Linie; derimod saaes hist og her fra Chausseen til Vemmingbund grupper i Terrainet, der gjenkjendtes som tilhørende vore egne Afdelinger.
Brigaden erkyndigede sig på dette Tidspunkt hos den i Skandsen kommanderende Artilleriofficer, Lieutenant Castenschiold, efter Skytsets Betjeningsmandskab, og da deraf ikke fandtes mere end til omtrent 2 af Brohovedets 4 Piecer, opfordrede Brigaden nogle tilstedeværende Officerer samt endeel Mandskab af det 18. Regiment til at tage fat ved Skytsets Betjening. Umiddelbart derefter, omtrent Klokken 11, viste en stærkere Kolonne sig på Chausseen ved Dybbøl Mølle, og en dobbelt Linie af Røg fra Geværilden paa denne Side Møllen gjorde det utvivlsomt, at hiin Kolonne tilhørte Fjenden. Brigaden gav derefter Ordre til Ildens Aabning fra Skytset i Brohovedet og det maa antages, at denne Ild som senere rettedes tillige mod andre Punkter, især de foranliggende afbrændte Gaarde, hvor Fjenden samledes i større Afdelinger, og forenedes med Rolf Krakes og Kirkebatteriets, har standset Fjendens Fremrykning i større Masser, navnlig i Centrum, saaledes at de af vore Afdelinger baade på venstre og høire Fløi, som ikke dengang vare gjennembrudte af Fjenden, kunne trække sig tilbage til Brohovederne. Klokken var neppe 12, da Fjenden opkjørte et riflet Batteri bag den Løbegrav, der fornede Skandsen 7 med Lynetten ved Møllen og herfra beskød Brohovedet, medens hans Tirailleurkjæder, som ikke havde ladet sig standse af Rolf Krakes Ild, kom frem for det syd for Brohovederne liggende Terrain og beskød herfra disse Linier i Ryggen.
Under en længereTid vedvarende Artilleri-Ild, som fra Fjendens Side concentreredes mod det nordre Brohoved og fra Batterup ? Batteriet mod den nordre Skibsbro og Brohovedets Strube, rykkede endeligt et fjendtligt riflet Halvbatteri frem til c. 1500 Alen fra Brohovedet og bestrøg dettes hele Terreplain raserende med en morderisk Granatild.
Generalmajor Steinmann, som efter Generalmajor du Plat havde overtaget Kommandoen over Tropperne i Sundeved og taget Post i det nordre Brohoved, erkjendte efter dette Tidspunkt, og da ingen af vore egne Afdelinger mere kunde ventes at komme ind til Brohovederne, Nødvendigheden af at formindske Infanteribesætningen. Brigaden modtog da omtrent Kl. 12 3/4 ordre til at trække Halvdelen af sin Styrke ud af Ilden. Denne Befaling udførtes ved at inddrage de nord for Brohovedet posterede tvende Kompagnier af 3. Regiments 2. Bataillon, som efterhaanden var bleven forstærkede ved tilbagegaaende Afdelinger af regimentets 1. Bataillon samt Reserverne af 18. Regiment, som stode bag Linien i det nordre Brohoved og bag Forbindelseslinien. Det fortjener her at fremhæves, at hiine Afdelinger af det 3. Regiment, førend de udførte den dem af Brigadens Ordonnansofficer overbragte Ordre om at række sig ind bag Brohovedet og over Broen til den anden Side af Sundet, fandt Leilighed til Udmærkelse ved at afslaa et fjendtligt Stormløb mod Løbegravene, og at det var ved denne Leilighed, at Kapitain Svane udviste megen Kjækhed og Konduite.
Den nordre Skibsbro var under en stærk fjendtlig Beskydning allerede bleven aabnet, og dirigeredes Brigadens afdelinger derfor over den søndre Bro til en dækket Opstilling nord for Sønderborg, det 3. Regiment nærmest byen. Da størstedelen af Brigaden efterhaanden var trukket ud af Brohovedet, forlod Brigadestaben, tilligemed Kommandeuren for det 3. Regiment, Major Mathiesen, dette omtrent Kl. 1¼ og begav sig til den Brigaden af Divisionen anviste Rendez-vous Stilling hinsides Sundet, til hvilken Major Lundbye, som forlod Brohovedet med den sidste Deel af det 18. Regiment, dernæst indtraf omtrent Kl. 1 ¾. Brigaden blev derefter samlet under Artillerikampen, der fortsattes til langt ud på Eftermiddagen. Kun eet Kompagni af det 18. Regiment forblev i Sønderborg til Forsvar af et Stykke af Sundet, som ikke tidligere var bleven besat. Den søndre Bro var bleven afbrudt og stukken i Brand strax efter Brigadens sidste Afdelinger vare rykkede over til Als.
?Den Kongelige Livgarde til Fods? som under Kampen var blevet fordelt langs Sundet i Sønderborg paa Strækningen fra Slottet til Kirkebatteriet, indlemmedes henimod Aften ved en Befaling fra Divisionen i den 2. Brigade, som dernæst beordredes at tage en Opstilling til Forsvar af Sundets sydligste Deel. I dette Øiemed indtoges en Bivouakstilling for Natten med 3. Regiment ved Sønderborg Ladegaard og med 18. Regiment bag Telegrafbakken, nord for Byen. Med Mørkets Indtræden hendøde Ilden paa hele Linien og den paafølgende Nat forløb aldeles roligt.
Hvad en yderligere Detail af Afdelingernes Deeltagelse i Kampen den 18. April angaaer, maa Brigaden tillade sig at henvise til de hosfølgende Specialrapporter, fra det 3. Infanteri Regiment, dettes 1. og 2. Bataillon, dets 1., 2., 3., 5. og 7. Kompagni, samt fra det 18. Infanteri Regiment. Brigadens Tab paa denne Dag fremgaaer af de ligeledes vedlagte Tabslister at have været følgende:
Officerer:
3die. Inf. Regiment: 2 saarede og 4 savnede
18de Inf. Regiment: 2 saarede
Underofficerer:
3die. Inf. Regiment:4 saarede og 8 savnede
18de Inf. Regiment:1 død og 2 saarede 
Spillemænd:
3die. Inf. Regiment: 2 savnede
18de Inf. Regiment: ingen
Undercorporaler:
3die. Inf. Regiment: 6 saarede og 8 savnede
18de Inf. Regiment: 1 saaret
Menige:
3die. Inf. Regiment: 1 død, 34 saarede og 132 savnede
18de Inf. Regiment: 1 død, 18 saarede og 5 savnede
Brigaden troer slutteligen med Føie at kunne fremhæve sine Afdelingers fortrinlige Holdning under kampen. Enhver Befaling udførtes hurtigt og med den største Ro og Orden, selv under den heftigste Ild fra Fronten og i begge Flanker. Ingensomhelst Uro eller Vaklen sporedes, da alle andre Afdelinger saaes at drage over til den anden Side af Sundet, eller da senere den successive Formindskelse af Brohovedernes Besætning iværksattes.
Denne sikre Holdning skyldes fortrinsvis Afdelingernes gode Føring og uforsagte ledelse. Hvad Regimenterne og Bataillonerne angaaer var den paa denne Kampdag ligesom under de foregaaende farefulde og anstrengende Dage i selve Stillingen i Hænderne paa Major Mathiesen, Major Arntz og Kapitain Krabbe af det 3. Infanteriregiment og Major Lundbye, Major Weyhe og Kapitain Baller af det 18. Infanteri Regiment. Navnene på de Kompagnikommandeurer samt de yngre Befalingsmænd og Menige, som have udmærket sig fremgaaer af de hosfølgende Special-Rapporter. Ved at henvise til disse er det Brigaden kjært, med fuld Overbevisning at kunne understøtte det 3. Infanteri-Regiments indstilling om, at Kapitain Svane med sin tidligere Anciennitet strax maa blive gjenplaceret i Infanteriets Linie.
Major Lundbye var af sit Regiment, og Kapitain Krabbe af sin Bataillon den sidste, der forlod Brohovederne.
Af Brigadestaben fortjener Adjutanterne Premierlieutenant Grev Ahlefeldt-Lauerwig og Secondlieutenant Tuxen samt Ordonnansofficererne Secondlieutenant Benedichsen at nævnes med megen Ros, for at have overbragt Brigadens Befalinger punktligen og uden at ændse den fjendtlige Ild. Sidstnævnte har desforuden gjort sig fortjent ved den Iver og Dygtighed, hvormed han, tilligemed Premierlieutenant Baron Bretton og Premierlieutenant Lindberg samt de Menige Anders Hansen og Ludvig Adolf Nielsen alle af det 18. Infanteri Regiment under Ildens Aabning og Fortsættelse fra det nordre Brohoved deltoge i Skytsets Betjening og Mandskabets Opmuntring.
Efter det Forestaaende tør Brigaden imødesee en Ordre til at fremkomme med en Indstilling til Hædersbelønninger for Befalingsmænd og Menige af sine Afdelinger; men samme benytter alt her Leiligheden til at andrage paa, at en Deel af den Sum som er disponibel til Belønning for fortjente Soldater af den active Armee, maa tilfalde Brigaden til Uddeling blandt de Menige, som hæderligen have deltaget i Kampen i Dybbølstillingen.
Kantonnement Ulkebøll den 26. April 1864
Kauffmann
Oberst og Kommandeur for 2. Infanteri-Brigade.
Til den første Armee-Division

Viser 4 emner.