1864-Arkivet

‹ Ét niveau op

Menig Hans Nielsen Axel

Menig Hans Nielsen Axel.

Data fra erindringsmedalje-ansøgning 1877:
Hans Nielsen Axel
Født d. 27. marts 1832
Deltog i krigen 1864 ved 11. Regiment 5. Kompagni som menig nr. 37
Fra december 1863 til 13. august 1864
På lazaret på Christianshavn og Frederiksborg slot
Medlem af de danske våbenbrødres Kolding afdeling som nr. 26.208
Adresse 1877: Detailhandler, Hans Nielsen Axel i Kolding


3/5 2006 tilsendt følgende:
Oldefar Hans Nielsen Axel døde 19. eller 20. juni 1896 i Vordingborg. Han
blev 64 år. Hans begravelse fandt sted 24. juni. Jeg har set hans
dødsannonce i Vordingborg Avis. Den var underskrevet af Peter Hans Nielsen
Axel (min morfar) og Else Axel, f. Petersen (min oldemor) samt Donna Nielsen
Axel f. Kandelsdorff (min mormor). Ingen af de to andre børn er nævnt. Der
var ingen nekrolog.

24/5-2006 meddeles følgende af Jette Westphal:
Hans Nielsen Axel blev født 27. marts 1832 i Taulov sogn i Jylland og døde 19. eller 20. juni 1896 i Vordingborg. Han blev 64 år. Hans begravelse fandt sted 24. juni 1896.
Hans dødsannonce blev bragt i Vordingborg Avis. Skønt der var to ældre børn, var den kun underskrevet af Peter Hans Nielsen Axel (min morfar). Den bar desuden navnene Else Axel, f. Petersen (min oldemor) samt Donna Nielsen Axel, f. Kandelsdorff (min mormor). Der var ingen nekrolog.
Omkring 1857 giftede Hans Nielsen Axel sig med Else Pedersen, og de fik deres første barn, Niels Nielsen Axel, 29. marts 1858. Datteren Ane Marie Kirstine Nielsen blev født 15. september 1860, og begge børn kom til verden i Gaarslev sogn. 23. maj 1865 blev Hans Nielsen Axel far for tredje gang. I mellemtiden var familien flyttet til Sønder Vilstrup, også i Jylland, og her så Peter Hans Nielsen Axel (min morfar) dagens lys.

Vedlagt et foto uden dato eller navn, som jeg har fundet i et meget gammelt album. Det forestiller efter alt at dømme Hans Nielsen Axel som deltager i 1864-krigen. Foto nr. to, ligeledes udateret og uden navne, forestiller med bestemthed hele familien Nielsen Axel. Det er formentlig fra 1879, det år den yngste søn blev konfirmeret. Han var fra maj til oktober 1879 ansat hos en prokurator i Ribe, som han forlod for at læse til præliminæreksamen.

I 1888 boede Hans Nielsen Axel i København. Hvornår han var flyttet dertil, og hvor han boede, ved jeg endnu ikke, men oplysningen stammer fra apoteker Berg i Faaborg, som besøgte parret i København. Endnu i januar 1889 boede de i København, for det er dateringen på et papir, der ledsagede min morfars ansøgning til kongen om myndighedsbevilling, så han kunne starte en mineralvandsfabrikation i Faaborg.

Folketællingen 1890 har Hans Nielsen Axel og hustru samt Peter Hans Nielsen Axel boende under samme tag i Faaborg. Hans Nielsen Axels stilling er opgivet som bogholder. Et par år senere flyttede min morfar til Vordingborg, og forældrene fulgte med. Af min morfars første regnskabsbog fremgår, at han udbetalte penge til faren.

20/2-2012 meddeltes følgende:
Jeg har for nogle år siden kontaktet dig, da jeg bag et andet foto i et gammelt album fandt et billede af min oldefar, tilsyneladende i uniform fra 1864. Jeg scannede billedet ind til dig og medsendte nogle oplysninger, bl.a. hans fødsels- og dødsdato.
Navn: Hans Nielsen Axel født 27. marts 1832 i Taulov Sogn og død 19. juni 1896 i Vordingborg købstad. Han var af gårdmandsslægt, så det passer med, at han skulle springe soldat. Ved sin død blev han i kirkebogen omtalt som skriver.
I vinterferien var jeg på Rigsarkivet og søgte ud fra fødestedsoplysningerne efter ham på lægdsruller fra Vejle amt. Desværre fandt jeg ham ikke.
Når jeg igen henvender mig til dig, er det fordi jeg lige netop i dag på Arkivalier online har fundet frem til hans konfirmationsdata.
Han blev konfirmeret 1846 i Gaarslev kirke, Vejle amt. I allersidste spalte i kirkebogen står 826-2 ud for hans navn. Kan det have noget med indførelsen i lægdsrullen at gøre? Jeg blev klar over, at han som 45-årig er slettet af lægdsrullen.
Blev han hjemsendt med uniform, fordi så kan det forklare det gamle foto. Jeg synes nemlig, at han ser gammel ud. I 1864 var han 32 år, og tallet på hans skulderdistinktion er 14. Jeg kan ikke forestille mig ham i aktiv krigstjeneste pga alderen, men måske tager jeg fejl.
Fik alle krigsdeltagere senere en medalje? Eller var det kun dem, der virkelig havde været på krigsskuepladsen? Hvis du vil give dig tid til at besvare mine spørgsmål, skal jeg være dig meget taknemlig.
PS: For et par somre siden besøgte min mand og jeg Dybbøl-centret. Det var en både spændende (udstillingen) og trist (krigen) oplevelse.

Viser 1 emner.