1864 arkiv
Arkivet suppleres løbende med nyt materiale. Hvis du har en dagbog, breve eller erindringer fra en forfader, som deltog i krigen, så er vi meget interesseret i at modtage en kopi af materialet.
Premierløjtnant Axel Henrik Drastrup
ID 3312. Premierløjtnant A. H. Drastrup, kommandør for 3. Regiment 7. Kompagni.
Fotografi af premierløjtnant Axel Henrik Drastrup. Såres i kampen den 18. april 1864 og falder under kampen på Als den 29. juni 1864.
Premierløjtnant Drastrup havde allerede deltaget i den første slesvigske krig, hvor han var blevet såret to gange. Den første gang temmelig alvorligt i brystet den 23. april 1849, og den anden gang knap så alvorligt i kampen ved Helligbæk den 24 juli 1850. Dette var indledningen til slaget ved Isted den 25. juli 1850.
I krigen 1864 deltog han med sit regiment i forsvaret af Dybbølstillingen. Da Kongen besøgte skanse 2 Dybbølstillingen var Drastrup i skansen, og han forsøgte her forgæves at lære Kongen at dække sig for de preussiske granater. Den 18. april 1864 under stormen på Dybølstillingen stod Drastrup med sit regiment ved Brohovedet, og måtte her dække det danske tilbagetog, efter at den danske 8. brigades modangreb var brudt sammen. Herunder fik han et dybt sår i højre overarm og måtte for en tid forlade hæren. Da krigen efter våbenhvilen påny brød ud vendte han tilbage til Als, hvor han med 3. regiment skal gøre et sidste forsøg på at stoppe de preussiske angrebsstyrker. Det fører til en forbitret kamp omkring landsbyen Kær, hvor Drastup får en prussisk kugle i brystet. Han føres til et preussisk lazaret i Sønderborg men er død ved ankomsten. Han begraves på Sønderborg Kirkegård.
Drastrup blev 39 år og efterlod sig hustru og 5 børn.
Kilder:- Museet på Sønderborg Slot 1864 portrætsamling
Historiecenter Dybbøl Banke
Trip Advisor
Åbningstider
Historiecenter Dybbøl Banke
1. april – 31. oktober
kl. 10-17
Dybbøl Mølle
Se åbningstider her
VPAC
Historiecenter Dybbøl Banke er et VPAC center. VPAC står for Videnspædagogisk Aktivitets Center, der er et statsstøttet oplevelsescenter, hvor børn og voksne får viden og indsigt i natur, historie og videnskab gennem lærerige og udfordrende aktiviteter for alle sanser. Der er 16 VPAC centre i Danmark.