1864 arkiv
Arkivet suppleres løbende med nyt materiale. Hvis du har en dagbog, breve eller erindringer fra en forfader, som deltog i krigen, så er vi meget interesseret i at modtage en kopi af materialet.
Mindesten for løjtnanterne E. A. Bruhn og P. F. Q. Gløerfeldt
ID 1135. Mindestenen er en granitsten med sort skrift. Mindestenen ligger i Skanse 1. begravet den 23. marts på Køge Kirkegård. Stenen er rejst af "Kommiteen til Rejsning af Mindesten for Faldne i de slesvigske Krige" den 14. juli 1937.
Inskription:
Her faldt prlt. E. A. Bruhn og seklt. P. F. Q. Gløerfeldt ved 17. Regt. d. 16.3.1864.
Premierløjtnant Ernst Adam Bruhn, født 1827 i København, hvor faderen var general. Han gik på landkadetakademiet, men fik ikke sin eksamen. Da krigen brød ud i 1848 gik han frivillig med og avancerede til korporal ved gardehusarerne. 1850 udnævntes han til sekondløjtnant i Infanteriets Krigsreserve og ansattes ved 4. Forstærkningsbataillon, senere blev han forsat til linien. Ved krigens udbrud i 1864 stod han som premierløjtnant ved 17. Regiment.
Frederik Peter Quaade Gløerfeldt udnvæntes til sekondløjtnant i Infanteriets Krigsreserve efter at have gennegået Aspirantskolen på Landkadetakademiet fra februar til oktober 1863. Han ansattes ved 17. Infanteriregiment.
Den 16. marts, da 17. Regiment lå på Dybbølstillingens venstre fløj, rettede de preussiske batterier ved Gammelmark en voldsom ild mod Skanse 1, 2 og 4. En granat slog igennem blokhuset i Skanse 1 og dræbte Prmlt. Bruhn, seklt. Gløerfeldt og 10 underofficerer og menige, medens en officer og 39 mand, alle af 17. Regiment blev såret. Bruhn blev begravet den 21. marts på Sønderborg Kirkegård og Gløerfeldt den 23. marts på Køge Kirkegård.
Kilder:- Tekst fra Jens Raben: "Soldatergrave og Mindestene for Faldne i de slesvigske Krige på Sundeved og Als".
Historiecenter Dybbøl Banke
Trip Advisor
Åbningstider
Historiecenter Dybbøl Banke
1. april – 31. oktober
kl. 10-17
Dybbøl Mølle
Se åbningstider her
VPAC
Historiecenter Dybbøl Banke er et VPAC center. VPAC står for Videnspædagogisk Aktivitets Center, der er et statsstøttet oplevelsescenter, hvor børn og voksne får viden og indsigt i natur, historie og videnskab gennem lærerige og udfordrende aktiviteter for alle sanser. Der er 16 VPAC centre i Danmark.