Det har slet ingen hast for dem som tror

Et undervisningsforløb om national identitet og historiebrug

Hvordan reagerer du, når din identitet bliver sat under pres?

Det var virkeligheden for de dansksindede i Slesvig 1864-1920. I 56 år under tysk styre forsøgte de dansksindede at fastholde deres nationale identitet, men under fortsat større pres fra de tyske myndigheder. Hvor langt er du villig til at gå for din danske identitet?

Forløbet ”Det har slet ingen hast for dem som tror” handler om Sønderjylland under tysk styre 1864-1920 og genforeningen 1920. Efter en kort introduktion til 1864 går vi over på Dybbøl Mølle og taler om tiden 1864-1920. Via en række dilemmaer skal eleverne forholde sig til både deres egen identitet og til livet som mindretal.

Og når vi nu alligevel er på Dybbøl Mølle – det berømte danske symbol – arbejder vi også med emnet historiebrug og ser på, hvilke elementer af dansk historie og kultur der blev brugt til at fremme den danske sag.

Eleverne skal forholde sig til, hvorvidt upopulære symboler må fjernes, et spørgsmål hvor svaret ikke altid er sort eller hvidt.

Forløbet afsluttes i Kongeskansen, hvor vi arbejder med genforeningsfesten 11. juli 1920. I skal derfor huske jakke og fornuftigt fodtøj … og jeres mobiltelefon.

Før forløbet skal klassen gennemgå noget forberedelsesmateriale, svarende til en undervisningstime, og lære første og sidste vers af ”Det haver så nyligen regnet”.

PRAKTISKE OPLYSNINGER

VARIGHED2½ timer
PERIODE1. april – 31. oktober
PRIS PR. PERSON50 kr. pr. elev/lærer
PRIS ARRANGEMENT1200 kr.
MÅLGRUPPEUngdomsuddannelserne
ANTALOp til 28 elever eller efter aftale.