Reporter 2→ Vis oversigt

Det er natten til onsdag den 29. juni 1864 kvart i tre, hvor bygaden i Sottrup Skov ender ved sundet.

Her lige til venstre på kysten arbejder en stor skare preussiske pionerer med at gøre pontonflåder - eller 'maskiner' som de kalder disse konstruktioner - klar til overførsel af mængden af tungt materiel, som skal støtte infanteriet under kampen om Als. Allerede et kvarter før angrebet klokken 2 morgen og helt uden støj blev pontoner og planker listet ned på kysten og arbejdet med de første flåder allerede påbegyndt.

Disse flåder, koblet sammen af pontoner og broplanker kan under gunstige vejrforhold føres over sundet på 20 - 25 minutter. Problemet med det lave vand langs kysten løste man ved to steder at bygge skrå broramper et stykke ude i vandet.

Det danske panserbatteri 'Rolf Krake' er nu dukket op for enden af sundet og truer de nordligste bådkolonner. Preusserne har stoppet overførslen af tropper, og nu kan det ses, at panserbatteriet har indledt en artilleriduel med de preussiske kanonstillinger, der dækker angrebets overgangspunkter.

Overførslen med de klargjorte syv flåder, de tre første lastet med bromateriel, er just begyndt, skønt solen endnu ikke er oppe, og panserbatteriet befinder sig ikke langt herfra. Hele vejen op gennem landsbygaden er der pakket med mennesker og heste, artilleri, trainvogne, ordonnanser, rytteri, sygevogne og lægevogne, der venter at blive færget over på en pontonflåde. 

En kanon trukket af seks heste plasker gennem vandet ud til en brorampe. Under høje kommandoråb og med en del baksen rulles kanon og forstilling op over rampen og ind på flåden, hvorefter hestene tøjres. På en af flåderne, som langsomt og for tunge åretag gik over, så man for lidt siden en hest rive sig løs og styrte i vandet. Den trak en kanonforstilling med sig og sank i dybet.