Reporter (Sottrupskov)→ Vis oversigt

Det er natten til onsdag den 29. juni 1864 ved halv tretiden tæt ved stranden, hvor bygaden i Sottrupskov ender.

Efter grundige forberedelser, har preusserne siden kl. 2 denne morgen for fuld kraft og i mange både ført angrebstropper over Alssund. Målet er at erobre Als. 

Da de preussiske infanterister blev ført over, bar de ikke oppakning, men kun kogegrej og felthue. Hver skal havde fået udleveret 80 patroner til kampen derovre.

Morgengryet er nu så vidt fremskredet, at man kan overskue hele det sceneri, der fylder Alssund.  Man ser det kolossale opbud af sejlende materiel og ivrige mennesker, som preusserne nu i en halv times tid har udløst mod den lave, dunkle skræntkyst ovre på fjendesiden. Nu er 2. angrebsbølge ved at være sat over i de mange både, som returnerede med de første sårede og fanger efter have sat første bølge angrebstropper over. Bådene ligger dybt, fuldt lastet som de er med soldater og med pionérfolk ved årerne. Granater fra dansk artilleri slår nu og da ned mellem bådene og for et øjeblik siden blev en båd ramt. Her i halvmørket er det svært at skelne de mænd, der druknende må kæmpe for livet. 

I alt må op mod 5000 mand snart være sat over.

Preusserne har nu sikret sig et brohoved på øen. Noget kunne tyde på, at de danske styrker er vigende. Og danskernes bedste kort, det sejlende panserbatteri 'Rolf Krake', har endnu ikke vist sig her i sundet. 

Trafikken over sundet udgår hele tiden fra fire punkter her på kysten. Hauptmann Schützes pionérer arbejder ivrigt med at bygge ramper til de pontonflåder, der nu skal overføre kanoner, vogne og rytteri. 

Den tætpakkede bygade og kyst, fuld af mænd, heste og vogntog ville på nuværende tidspunkt have været et sårbart mål for et effektivt artilleribombardement fra dansk side. Noget man kan se, de preussiske officerer frygter. Kanonilden mod syd tyder på at der i øjeblikket føres en heftig artilleriduel tværs over sundet.