Ombord på Rolf Krake→ Vis oversigt

Den italienske journalist og reporter for engelske The Times, Antonio Gallenga, fortæller om sit besøg på panserbatteriet "Rolf Krake".

Den 1. marts 1864. 

Jeg har i dag været ombord på Rolf Krake. Det er et kraftigt, jernklædt skib med to tårne eller kupler, hver bevæbnede med to 64-pundigere. Dets længde er 36 meter, og det er i det mindste 10m meter bredt. Dets maskine har nominelt 230 hestes kraft, men den kan tåle et endnu stærkere damptryk. Det kan i smult vande løbe ni knob i timen, men dets officerer har ikke høj mening om det som søskib. De mener nemlig, at man i forsøget på at kombinere evnen til at sejle med en monitors kraft kun er blevet kronet med tvivlsomt held. 

I hårdt vejr vil skibet ikke være heldigt stillet i Østersøen eller Nordsøen. På den anden side stikker det alt for dybt til at være af synderlig nytte i de grundede vande inde i landet. Det kunne godt gå igennem Egernsund, men det kunne ikke komme ret langt op i Nybøl Nor. 

Det ligger nu i sundet, tæt ved Vemmingbund, i hvis snævre men dybe vand det overalt kan gå. Man har altid damp oppe, og med 20 minutters varsel er det klar til et togt.