Vis tidligere udgaver...

1864-Tidende

22. april 1864

  • 4444General Hegermann-Lindencrone var i krigen 1864 kommandør for den danske 4. Division.
    BilledeTekst

  • 4444Den preussiske konge besøger den hårdt sårede general von Raven på Johanniter Lazarettet i Nybøl skole den 22. april 1864. Generalen døde den 27. april.
    BilledeTekst

Kamp under tilbagetoget

Fjenden rykker langsomt efter 4. Division.

Af Lars Lindeberg, 1964

Det kom kun til kamp en enkelt gang under General Hegermann-Lindencrones andet tilbagetog op gennem Jylland. Den 2. april 1864 blev en dansk patrulje på fem Dragoner overrasket af en noget større østrigsk husarpatrulje på landevejen syd for Horsens.
Under kampen dræbte en af Dragonerne, Rasmus Nielsen hed han, østrigernes anfører, men i det samme fik han selv et sabelhug over panden og styrtede af hesten. Østrigerne jog videre for at fange resten af Dragonerne. Det lykkedes ikke, og da de vendte tilbage for at hente den sårede Dragon, var også han væk. Husarerne vidste ikke, at han fulgte dem med øjnene gennem sprækkerne i gavlklædningen i en lade, hvor han havde gemt sig.

Da østrigerne havde opgivet at lede og var redet bort, tog gårdens folk sig af den sårede. Han blev forbundet og lagt til sengs, og efterhånden kom han sig nogenlunde. Senere vendte han - i civilt tøj - tilbage til sin afdeling og gjorde resten af krigen med.

Ny General
General Hegermann-Lindencrone trak sig yderligere tilbage den dag 1. og 2. Kavaleri-brigade, generalens hovedstyrke, gik om natten i bivuak omkring Funder og Seilling. Vestre strejfkorps nåede Brande, østre strejfkorps Støring. Dahls kommando besatte Silkeborg, mens Bechs gik i stilling ved Låsby.

Først samme formiddag var fjenden begyndt fremrykningen nordpå. I løbet af de foregående dage var 9 Bataljoner og 12 Eskadroner østrigske og preussisk tropper blevet samlet i Vejle. De blev underlagt den preussiske General Münster, der fik til opgave at trænge frem til Limfjorden og besætte Jylland. Inden aften nåede Münsters styrke Horsens.

Hverken fra Als eller Fredericia forelå meldinger om kamphandlinger.

 

* * *
Brugerkommentarer til 1864-Tidende via Facebook