Vis tidligere udgaver...

1864-Tidende

4. marts 1864

  • 3333En dansk officer og nogle menige soldater steger bøf eller noget andet over et ildsted i en gård.
    BilledeTekst

Patruljevrøvl

Sådan gik den 4. marts 1864 for 16. Regiments 2. Bataljon på forpost foran Dybbøl.

Af Lars Lindeberg, 1964

Der var fortsat stille på krigsskuepladsen den 4. marts 1864. En Sekondløjtnant af 16. Regiment beskriver dagen således i et brev hjem:

"Lad mig en gang beskrive en forpost tur detaljeret, og lad mig vælge den 4. marts. Om morgenen kl. 8 stilles og afmarcheres til Pythusene, to små rønner, der ligger ved Åbenråvejen, og ved hvilke hovedposten står. 2. Bataljon skulle den dag have feltvagterne og vedetterne; min Bataljon (1) skulle blive ved Pythusene.

Afløsningen går for sig uden forstyrrelse. Meldinger indkommer; at posterne er udstillede, patruljer udsendes, og vi overlader os til en idyllisk roligheds-tilstand. I det ene pythus bor majoren og begge bataljonsstabene. Huset er naturligvis forladt og opviser et træbord og to bænke. Sovekammeret er en stue uden ruder i vinduerne, aldeles fyldt med halm.  Det andet pythus er ganske anderledes. Der er kun et værelse, men der er stole, dvs. en mængde skarnbøtter, øl tønder og desl.  omkring et bord.

Man har fået den excellente idé at tilberede en duftende bøf med kartofler. Under måltidet kommer skildvagten for gevær løbende og melder: ?Der faldt skud i kæden!?. På dette råb fik man de to første gange vi var på forpost, bisselæder i skoene, men man bliver klogere. Det er dét sædvanlige patruljevrøvl, tænkte jeg og blev ved med at spise min bøf. Man bliver mærkværdig ligegyldig for slig efterhånden.  Da jeg var mæt, gik jeg ud ved posten for gevær og hørte lidt plaffen, meldte hvad jeg havde iagttaget, og opstillede den rimelige formodning, at det ikke var noget alvorligt.

Lidt efter kom en såret af 3. Kompagni spadserende til underlægen; han havde fået en kugle i kinden, temmelig slemt nok. Han blev forbundet og kørt til Sønderborg. Det var det eneste tab, vi havde den dag, og vedetterne blev på deres post, så i ser, jeg gjorde ikke uret i ikke lade mig forstyrre ved bøffen."

 

* * *
Brugerkommentarer til 1864-Tidende via Facebook